Zdjęcie: ze źródeł publicznych
Schłodzenie ciasta przez 15-20 minut pomoże uzyskać czystsze plastry, ale będzie wymagało dokładniejszego zaplanowania czasu serwowania
Tak naprawdę nie ma złego sposobu na pokrojenie ciasta, istnieją opcje, aby uzyskać najlepiej wyglądające plastry. Pisze o tym portal Simply Recipes.
Dzięki narzędziom, które prawdopodobnie masz już pod ręką i kilku pomocnym wskazówkom, możesz z łatwością pokroić ciasto w domu jak profesjonalista.
Według cukiernika i czterokrotnej finalistki nagrody James Beard Foundation Award Natashy Pikovic, najlepszym sposobem na pokrojenie ciasta jest długi, ostry ząbkowany nóż, znany również jako nóż do chleba.
Natasha Pikovic twierdzi, że ostrożne krojenie ciasta ząbkowanym nożem pozwala uniknąć problemu ze ściśnięciem delikatnych warstw ciasta, jak ma to miejsce w przypadku prostego noża szefa kuchni. Oprócz ząbkowanego noża, możesz użyć szpatułki do ciasta lub dużej zakrzywionej szpatułki, aby przenieść każdy kawałek na talerz.
Jak prawidłowo pokroić ciasto
Według niej, jeśli wolisz zacząć od przewodnika, przed całkowitym pokrojeniem ciasta wykonaj następujące czynności.
„Możesz wykonać nacięcia lub delikatnie naciąć zewnętrzną część tortu nożem przed całkowitym przecięciem tortu. Tort należy zawsze kroić dominującą ręką, a drugiej używać do „podtrzymywania” lub podpierania tortu, zwłaszcza jeśli jest on wysoki i wielowarstwowy” – powiedziała Pikovic.
Używając ząbkowanego noża, należy ostrożnie przejść przez warstwy tortu, a po dotarciu do dna, przenieść kawałek na talerz. Tę samą metodę można zastosować do krojenia ciasta warstwowego, ciasta typu Bundt lub do podawania ciasta na blasze do pieczenia.
Należy zauważyć, że ciasta z nadzieniem naturalnie lekko sklejają się podczas krojenia. Przetarcie noża po każdym cięciu pomoże usunąć pozostałości z poprzedniego cięcia.
Pikovic radzi zanurzyć ostrze noża pod gorącą wodą i wytrzeć je do sucha tuż przed cięciem, aby uzyskać schludniejszy wygląd. Jest to szczególnie przydatne w przypadku ciast wypełnionych dżemem, twarogiem lub bezmącznym ciastem czekoladowym.
Czy ciasto powinno być schłodzone przed krojeniem?
To, jaką temperaturę powinno mieć ciasto podczas krojenia, zależy od rodzaju ciasta. Pikovic mówi:
„Niektóre ciasta smakują lepiej schłodzone, takie jak ciasto marchewkowe lub czerwony aksamit. Smak staje się bardziej wyrazisty, gdy niektóre ciasta zostaną ogrzane do temperatury pokojowej, zwłaszcza ciasta na bazie masła, takie jak ciasto francuskie, ciasto genueńskie lub ciasto szyfonowe”.
Mówi, że warto pamiętać, że ciasta z bitą śmietaną lub nadzieniem musowym mogą być trudniejsze do krojenia, gdy są cieplejsze niż w lodówce, ale ciasta z kremowym lukrem smakują lepiej w temperaturze pokojowej.
Co ważne, schłodzenie ciasta przez 15-20 minut pomoże uzyskać czystsze plastry, ale będzie wymagało dokładniejszego planowania czasu serwowania.
