Zdjęcie: ze źródeł publicznych
Zawiera białko, wapń i korzystne bakterie kwasu mlekowego
Domowy twarożek to naturalny, wolny od konserwantów produkt, który jest wytwarzany z zaledwie dwóch składników. Zawiera białko, wapń i pożyteczne bakterie kwasu mlekowego. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na stronę Instagram ukraińskiego szefa kuchni Oleksandra Ogorodnika.
Przepis na domowy twarożek
Składniki:
- Mleko 3,5% – 2 litry
- kefir 3,5% – 1 litr
Przygotowanie
- Doprowadzić mleko prawie do wrzenia (90-95°C). Następnie wlej kefir, po czym natychmiast powinien utworzyć się skrzep.
- Podgrzać mieszaninę do lekkiego wrzenia i wyłączyć gaz.
- Pozostawić do ostygnięcia na 5-10 minut i przecedzić przez gazę. Otrzymasz 500 g twarogu.
- Szef kuchni radzi, aby nie używać mleka ultra-pasteryzowanego, ponieważ nie będzie się ono zsiadać. Im tłustsze mleko, tym delikatniejszy będzie twaróg.
- Serwatki nie należy wylewać, bo jest idealna do naleśników, serników, pierogów lub po prostu z miodem.
Uwagi:
