Twaróg w zaledwie 30 minut w domu: idealny przepis

Zdjęcie: ze źródeł publicznych

Zawiera białko, wapń i korzystne bakterie kwasu mlekowego

Domowy twarożek to naturalny, wolny od konserwantów produkt, który jest wytwarzany z zaledwie dwóch składników. Zawiera białko, wapń i pożyteczne bakterie kwasu mlekowego. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na stronę Instagram ukraińskiego szefa kuchni Oleksandra Ogorodnika.

Przepis na domowy twarożek

Składniki:

  • Mleko 3,5% – 2 litry
  • kefir 3,5% – 1 litr

Przygotowanie

  1. Doprowadzić mleko prawie do wrzenia (90-95°C). Następnie wlej kefir, po czym natychmiast powinien utworzyć się skrzep.
  2. Podgrzać mieszaninę do lekkiego wrzenia i wyłączyć gaz.
  3. Pozostawić do ostygnięcia na 5-10 minut i przecedzić przez gazę. Otrzymasz 500 g twarogu.
  4. Szef kuchni radzi, aby nie używać mleka ultra-pasteryzowanego, ponieważ nie będzie się ono zsiadać. Im tłustsze mleko, tym delikatniejszy będzie twaróg.
  5. Serwatki nie należy wylewać, bo jest idealna do naleśników, serników, pierogów lub po prostu z miodem.

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki