Zdjęcie: z otwartych źródeł
Danie jest niskokaloryczne i lekkie
Jasne, aromatyczne warzywa pieczone w marynacie z octu balsamicznego, oliwy z oliwek, sosu sojowego i czosnku.
To danie jest niskokaloryczne i lekkie.
Przepis
Składniki:
- bakłażany 1 szt.
- cukinia 1 szt.
- papryka 1 szt.
- cebula 2 szt.
- pomidory 2 szt.
- papryka ostra 1 szt.
- czosnek 5 ząbków
- sos sojowy 4 łyżki.
- ocet balsamiczny 2 łyżki.
- oliwa z oliwek 4 łyżki.
- mielony czarny pieprz
- sól
- zioła (bazylia, koperek)
Sposób przygotowania:
- Umyć warzywa.
- Pokroić bakłażany, cukinię i pomidory w dużą kostkę.
- Usunąć nasiona i szypułki z papryki i ostrej papryki. Pokroić paprykę w dużą kostkę, a ostrą paprykę w krążki.
- Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
- Wszystkie warzywa włożyć do miski, wymieszać, posolić i popieprzyć.
- Aby przygotować marynatę, połącz wyciśnięty czosnek, sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól i pieprz i wymieszaj razem.
- Umieścić warzywa na blasze do pieczenia, zalać marynatą, wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30-60 minut.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Gotowe warzywa ułożyć na talerzu i posypać posiekanymi ziołami.
