Pieczone warzywa w marynacie czosnkowej: przepis na zdrowy dodatek do potraw

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Danie jest niskokaloryczne i lekkie

Jasne, aromatyczne warzywa pieczone w marynacie z octu balsamicznego, oliwy z oliwek, sosu sojowego i czosnku.

To danie jest niskokaloryczne i lekkie.

Przepis

Składniki:

  • bakłażany 1 szt.
  • cukinia 1 szt.
  • papryka 1 szt.
  • cebula 2 szt.
  • pomidory 2 szt.
  • papryka ostra 1 szt.
  • czosnek 5 ząbków
  • sos sojowy 4 łyżki.
  • ocet balsamiczny 2 łyżki.
  • oliwa z oliwek 4 łyżki.
  • mielony czarny pieprz
  • sól
  • zioła (bazylia, koperek)

Sposób przygotowania:

  1. Umyć warzywa.
  2. Pokroić bakłażany, cukinię i pomidory w dużą kostkę.
  3. Usunąć nasiona i szypułki z papryki i ostrej papryki. Pokroić paprykę w dużą kostkę, a ostrą paprykę w krążki.
  4. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
  5. Wszystkie warzywa włożyć do miski, wymieszać, posolić i popieprzyć.
  6. Aby przygotować marynatę, połącz wyciśnięty czosnek, sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól i pieprz i wymieszaj razem.
  7. Umieścić warzywa na blasze do pieczenia, zalać marynatą, wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30-60 minut.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Gotowe warzywa ułożyć na talerzu i posypać posiekanymi ziołami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki