Świąteczny stollen z trzema nadzieniami: przepis na świąteczne wypieki

Zdjęcie: ze źródeł publicznych

Można go przygotować z trzema nadzieniami, które całkowicie się od siebie różnią

Tradycyjny świąteczny stollen to aromatyczne ciasto z dużą ilością masła, rodzynek sułtańskich i aromatycznych przypraw. Można go przygotować z trzema nadzieniami, które znacznie się od siebie różnią. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na kanał YouTube znanej kucharki i blogerki kulinarnej Lilii Tsvit.

Przepis na Stollen z trzema nadzieniami

Składniki na 3 stollen:

  • rodzynki sułtańskie – 400 g
  • przyprawa do piernika – 10 g
  • wódka – 200 ml
  • mleko – 150 ml
  • cukier – 1 łyżka na otwieracz i 80 g na ciasto
  • drożdże – 15 g
  • mąka – 100 g i 470 g na ciasto
  • jajka – 2 szt.
  • śmietana – 50 g
  • cukier waniliowy – 10 g
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • masło – 250 g
  • cukier puder – 400 g

Nadzienie Stollen:

  • dżem – 100 g
  • kakao – 1 łyżka.
  • cukierki korovka – 7 szt.

Przygotowanie

  1. Rodzynki sułtańskie zalać wrzątkiem, odcedzić, dodać skórkę pomarańczową i przyprawy. Całość zalać wódką i odstawić do zaparzenia na jeden dzień.
  2. Do rozczynu dodać ciepłe mleko, drożdże, cukier i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
  3. Do masła dodać jajka, śmietanę, sól, cukier, cukier waniliowy i wymieszać mikserem.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, dodać masę maślaną i wymieszać. Przesiać resztę mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  5. Do ciasta dodać rodzynki sułtańskie i odstawić do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę.
  6. Po tym czasie podzielić ciasto na 3 części, każdą z nich rozwałkować i dodać osobne nadzienie.
  7. Między stollen na blasze do pieczenia włożyć pergamin, aby się do siebie nie przykleiły. Piec w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę.
  8. Posmaruj gorące stollen masłem i posyp cukrem pudrem. Każdy stollen zawinąć w pergamin i przechowywać w lodówce przez 3 tygodnie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki