Zdjęcie: ze źródeł publicznych
Można go przygotować z trzema nadzieniami, które całkowicie się od siebie różnią
Tradycyjny świąteczny stollen to aromatyczne ciasto z dużą ilością masła, rodzynek sułtańskich i aromatycznych przypraw. Można go przygotować z trzema nadzieniami, które znacznie się od siebie różnią. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na kanał YouTube znanej kucharki i blogerki kulinarnej Lilii Tsvit.
Przepis na Stollen z trzema nadzieniami
Składniki na 3 stollen:
- rodzynki sułtańskie – 400 g
- przyprawa do piernika – 10 g
- wódka – 200 ml
- mleko – 150 ml
- cukier – 1 łyżka na otwieracz i 80 g na ciasto
- drożdże – 15 g
- mąka – 100 g i 470 g na ciasto
- jajka – 2 szt.
- śmietana – 50 g
- cukier waniliowy – 10 g
- sól – 0,5 łyżeczki
- masło – 250 g
- cukier puder – 400 g
Nadzienie Stollen:
- dżem – 100 g
- kakao – 1 łyżka.
- cukierki korovka – 7 szt.
Przygotowanie
- Rodzynki sułtańskie zalać wrzątkiem, odcedzić, dodać skórkę pomarańczową i przyprawy. Całość zalać wódką i odstawić do zaparzenia na jeden dzień.
- Do rozczynu dodać ciepłe mleko, drożdże, cukier i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
- Do masła dodać jajka, śmietanę, sól, cukier, cukier waniliowy i wymieszać mikserem.
- Gdy ciasto wyrośnie, dodać masę maślaną i wymieszać. Przesiać resztę mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
- Do ciasta dodać rodzynki sułtańskie i odstawić do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę.
- Po tym czasie podzielić ciasto na 3 części, każdą z nich rozwałkować i dodać osobne nadzienie.
- Między stollen na blasze do pieczenia włożyć pergamin, aby się do siebie nie przykleiły. Piec w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę.
- Posmaruj gorące stollen masłem i posyp cukrem pudrem. Każdy stollen zawinąć w pergamin i przechowywać w lodówce przez 3 tygodnie.
