Zdjęcie: z otwartych źródeł
Elementarne w wykonaniu, ale zaskakująco smaczne danie, które wygląda naprawdę spektakularnie na świątecznym stole
Uwielbiasz przystawki rybne, ale tradycyjna sałatka „Śledź pod futrem” już dawno przestała zaskakiwać?
Spróbuj zrobić „Rybny kąsek” – elementarne w wykonaniu, ale zaskakująco smaczne danie, które na świątecznym stole prezentuje się naprawdę efektownie.
Przepis
Składniki:
- filet śledziowy 1 szt.
- ser 100 g
- jajka 3 szt.
- chleb 5 szt.
- zielona cebula 20 g
- majonez 2 łyżki.
Sposób przygotowania:
- Ugotować jajka i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
- Zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach i posiekać zieloną cebulkę.
- Wymieszać te trzy składniki, dodać majonez i odrobinę soli do smaku.
- Śledzie pokroić w zgrabne plasterki.
- Pokroić chleb na średnie kromki i podsuszyć na patelni, aż będzie lekko chrupiący.
- Na każdą kromkę nałożyć łyżkę masy jajecznej, a na wierzch położyć plasterek śledzia.
- Gotowe kanapki ułożyć na szerokim płaskim talerzu.
Uwagi:
