Przygotowanie świątecznej przystawki Fish Bite na Sylwestra

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Elementarne w wykonaniu, ale zaskakująco smaczne danie, które wygląda naprawdę spektakularnie na świątecznym stole

Uwielbiasz przystawki rybne, ale tradycyjna sałatka „Śledź pod futrem” już dawno przestała zaskakiwać?

Spróbuj zrobić „Rybny kąsek” – elementarne w wykonaniu, ale zaskakująco smaczne danie, które na świątecznym stole prezentuje się naprawdę efektownie.

Przepis

Składniki:

  • filet śledziowy 1 szt.
  • ser 100 g
  • jajka 3 szt.
  • chleb 5 szt.
  • zielona cebula 20 g
  • majonez 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować jajka i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
  2. Zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach i posiekać zieloną cebulkę.
  3. Wymieszać te trzy składniki, dodać majonez i odrobinę soli do smaku.
  4. Śledzie pokroić w zgrabne plasterki.
  5. Pokroić chleb na średnie kromki i podsuszyć na patelni, aż będzie lekko chrupiący.
  6. Na każdą kromkę nałożyć łyżkę masy jajecznej, a na wierzch położyć plasterek śledzia.
  7. Gotowe kanapki ułożyć na szerokim płaskim talerzu.

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki