Zdjęcie: z otwartych źródeł
Najskuteczniejszym sposobem na zachowanie delikatności i bogatego smaku ryb jest marynowanie ich w przyprawach i occie
Marynowana makrela jest ulubionym daniem wielu osób, a przygotowanie jej w domu jest łatwiejsze niż się wydaje. Najskuteczniejszym sposobem na zachowanie delikatności i bogatego smaku ryby jest marynowanie jej w przyprawach i occie. Metoda ta pozwala makreli zachować soczystość. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na stronę Instagram ukraińskiego szefa kuchni Aleksandra Ogorodnika.
Przepis na domową marynowaną makrelę
Składniki:
- oczyszczona makrela – 500 g
- cukier – 15 g
- sól – 15 g
- olej roślinny – 50 g
- ocet – 50 g
- pieprz czarny – 2 g
- liść laurowy – 2 szt.
Przygotowanie
- Najpierw należy oczyścić rybę i pokroić ją w krążki. Należy również pokroić cebulę w duże krążki.
- W misce umieść warstwę cebuli na dnie, następnie rybę i tak dalej, aż wszystkie składniki będą gotowe.
- Aby przygotować marynatę, wymieszaj w słoiku sól, pieprz, cukier, olej, ocet i liść laurowy. Wszystko dokładnie wymieszać i zalać rybę. Wstawić do lodówki na 24 godziny do zamarynowania.
Zbyt duża ilość soli może poważnie „ugotować” rybę, czyniąc ją suchą i twardą. Dlatego ważne jest, aby nie przesadzić.
Uwagi:
