Najlepszy sposób na marynowanie makreli od szefa kuchni: łatwy i bardzo smaczny

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Najskuteczniejszym sposobem na zachowanie delikatności i bogatego smaku ryb jest marynowanie ich w przyprawach i occie

Marynowana makrela jest ulubionym daniem wielu osób, a przygotowanie jej w domu jest łatwiejsze niż się wydaje. Najskuteczniejszym sposobem na zachowanie delikatności i bogatego smaku ryby jest marynowanie jej w przyprawach i occie. Metoda ta pozwala makreli zachować soczystość. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na stronę Instagram ukraińskiego szefa kuchni Aleksandra Ogorodnika.

Przepis na domową marynowaną makrelę

Składniki:

  • oczyszczona makrela – 500 g
  • cukier – 15 g
  • sól – 15 g
  • olej roślinny – 50 g
  • ocet – 50 g
  • pieprz czarny – 2 g
  • liść laurowy – 2 szt.

Przygotowanie

  1. Najpierw należy oczyścić rybę i pokroić ją w krążki. Należy również pokroić cebulę w duże krążki.
  2. W misce umieść warstwę cebuli na dnie, następnie rybę i tak dalej, aż wszystkie składniki będą gotowe.
  3. Aby przygotować marynatę, wymieszaj w słoiku sól, pieprz, cukier, olej, ocet i liść laurowy. Wszystko dokładnie wymieszać i zalać rybę. Wstawić do lodówki na 24 godziny do zamarynowania.

Zbyt duża ilość soli może poważnie „ugotować” rybę, czyniąc ją suchą i twardą. Dlatego ważne jest, aby nie przesadzić.

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki