Camembert zapiekany z bagietką i pomidorkami koktajlowymi: przepis na francuską przekąskę

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Jest to idealna przekąska na wieczorne wyjście z przyjaciółmi, romantyczną randkę lub po prostu przytulny wieczór w domu

Są takie dania, które nie wymagają dodatkowych słów – wystarczy smak, chrupiąca skórka i miękki, ciągnący się ser, który aż prosi się o kromkę pieczywa. Taka przystawka z camembertem, bagietką i wiśniami z łatwością zamieni każdy wieczór w przytulną francuską kolację.

W tym przepisie nie chodzi tylko o ser, ale o atmosferę paryskiego bistro, aromat świeżego rozmarynu i ciepłego chleba, który jest idealnie zanurzony w kremowej delikatności roztopionego camemberta. Jak to wszystko ugotować, jest opisane na stronie Katarina_cooks.

Przepis

Składniki:

  • Ser camembert 1 szt.
  • bagietka 1 szt.
  • pomidory koktajlowe 150 g
  • czosnek 2-3 ząbki
  • rozmaryn 1 gałązka
  • sól
  • pieprz

Gotowanie

  1. Bagietkę pokroić na kromki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Posiekaj czosnek.
  2. Camembert umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wokół ułożyć kromki bagietki i pomidorki koktajlowe.
  3. Zrobić kilka nacięć w serze i włożyć w nie czosnek.
  4. Na wierzchu ułożyć gałązkę rozmarynu, doprawić lekko solą i pieprzem.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10-15 minut, aż ser będzie miękki i żylasty, a bagietka złocista i chrupiąca.
  6. Weź kromkę chleba, zanurz ją w roztopionym camembercie i delektuj się chwilą.

Wskazówki

  • Jeśli chcesz uzyskać więcej smaku, dodaj kilka kropli oliwy z oliwek przed pieczeniem.
  • Zamiast rozmarynu można użyć tymianku lub szałwii.
  • Idealne z kieliszkiem białego wytrawnego wina lub Prosecco.

To idealna przystawka na wieczór z przyjaciółmi, romantyczną randkę lub po prostu przytulny wieczór w domu. Odrobina francuskiego uroku, proste składniki i można poczuć się jak bohaterka filmu kręconego na Montmartrze.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki