Zdjęcie: z otwartych źródeł
Podpowiadamy, jak szybko przygotować danie, które zaskoczy całą rodzinę
Smakowite paszteciki z kaszy gryczanej są łatwe w przygotowaniu i mogą stanowić godną alternatywę dla klasycznych pasztecików mięsnych. Podpowiadamy, jak szybko przygotować danie, które zaskoczy całą rodzinę. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na kanał YouTube „Smachno ta garno vdoma”.
Przepis na kaszę gryczaną, która zastąpi zwykłe kotlety
Składniki:
- mięso mielone – 700 g
- kasza gryczana – 250 g
- cebula – 1 szt.
- jajka – 2 szt.
- sól – 1 łyżeczka
- suszony czosnek, ostra papryka – po 1/3 łyżeczki
- kwaśna śmietana – 2 łyżki
- sok pomidorowy – 300 ml
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
- cukier i sól – do smaku
Przygotowanie
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Przełożyć do formy z pokrywką, dodać sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, śmietanę, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Opłucz kaszę gryczaną i gotuj, aż będzie gotowa. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do ostudzonej kaszy gryczanej wraz z mięsem mielonym. Wsypać przyprawy, dodać jajka i dokładnie wymieszać.
- Uformować kotlety rękami i smażyć na patelni na złoty kolor.
- Następnie umieść je w formie i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.
