Łosoś jak w restauracji: przepis francuskiego szefa kuchni

Zdjęcie: ze źródeł publicznych

Podpowiadamy, jak w pyszny sposób przyrządzić łososia z sosem śmietanowym

Łosoś to pyszna i zdrowa opcja na lunch lub kolację. Ryba pomoże urozmaicić menu. Używając różnych marynat i sosów można nadać jej wyjątkowy smak za każdym razem. Jak gotować surowego łososia według przepisu szefa kuchni – w dalszej części materiału. Wcześniej powiedzieliśmy, jak cienko pokroić rybę na kanapki.

Jak ugotować pysznego łososia

Francuski szef kuchni i były właściciel restauracji Joel Miel podzielił się z Expressem swoim przepisem na łososia z kremowym sosem szpinakowym.

„Dodaję świeży szpinak, aby uzyskać bogaty, aksamitny sos z lekką kwaskowatością” – zauważył kucharz.

W swoim daniu piecze skórę łososia oddzielnie, co zawsze robi wrażenie na jego gościach, choć sama metoda jest bardzo prosta. Oto jak przyrządzić łososia na patelni.

Składniki:

  • dwa kawałki fileta z łososia;
  • sól;
  • pieprz;
  • łyżka masła;
  • oliwa z oliwek;
  • 120 ml białego wytrawnego wina;
  • szalotki;
  • 180 ml podwójnej śmietany;
  • łyżeczka musztardy Dijon;
  • sok z połowy cytryny;
  • 60 g świeżego szpinaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni (170 stopni z termoobiegiem). Usuń kawałki ryby ze skóry tak, aby jej nie rozerwać. Na blasze do pieczenia rozłóż kawałki łososia na pergaminie i umieść je na nim. Posmaruj je roztopionym masłem i dopraw.
  2. Przykryj kolejnym arkuszem pergaminu i dociśnij czymś ciężkim i odpornym na ciepło. Ma to zapobiec zwijaniu się skórek. Piec przez około 25 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  3. Teraz przejdźmy do sosu. Wlać białe wino i sok z cytryny do rondla. Wsyp posiekaną szalotkę i gotuj, aż płyn prawie całkowicie odparuje.
  4. Dodać musztardę, śmietanę i przyprawy. Dusić na małym ogniu przez około dwie minuty. Dodać posiekany szpinak i gotować przez kolejne 30 sekund. Gdy skóra będzie gotowa, doprawić filety z łososia przyprawami.
  5. Na dużej nieprzywierającej patelni na bardzo małym ogniu roztopić kawałek masła. Umieść rybę i smaż pod przykryciem przez dwie do trzech minut z każdej strony, bez przyrumieniania. Joel zauważył, że łosoś powinien być prawie gotowy, ale środek nadal będzie lekko różowy.
  6. Wyjąć filety z łososia i ułożyć na ogrzanych talerzach. Obficie skropić kremowym sosem szpinakowym. Udekorować chrupiącymi skórkami z łososia. Rybę najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami.

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki