Aromatyczne, soczyste mięso z glazurą: nigdy wcześniej nie jadłeś czegoś takiego

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Prosty przepis pozwala uzyskać soczyste danie o bogatym smaku, które jest łatwe do przygotowania nawet w dzień powszedni

Pieczone mięso z aromatyczną glazurą staje się ulubionym daniem w zimowym menu. Prosty przepis pozwala uzyskać soczyste danie o bogatym smaku, które można łatwo przygotować nawet w dzień powszedni. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na stronę Instagram blogerki kulinarnej Kateryny Protsyshyna.

Przepis na glazurowane mięso

Składniki:

  • karkówka 1,5-2kg
  • goździki – 10-15 szt.
  • liść laurowy – 2 szt.
  • groszek z czarnym pieprzem – 6-8 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól pieprz i wędzona papryka

Do przygotowania glazury potrzebne będą

  1. lukier – 250 ml
  2. miód lub syrop klonowy – 2 łyżki
  3. brązowy cukier – 2 łyżki
  4. musztarda dijon – 1 łyżka
  5. sos sojowy – 1 łyżka. l
  6. skórka pomarańczowa – 1/2 łyżeczki
  7. cynamon – 1/4 łyżeczki
  8. mielony imbir – 1/4 łyżeczki
  9. sól – do smaku
  10. sok z 1 pomarańczy
  11. gwiazdka sercowa i laska cynamonu

Przygotowanie

  1. Oczyścić mięso z nadmiaru tłuszczu, rozgrzać piekarnik do 160°C. Wykonaj płytkie nacięcia na powierzchni szynki
  2. W przecięcia nacięć włożyć goździki, ziarna pieprzu i czosnek. Zapewni to smak i piękny wygląd.
  3. Włóż szynkę do formy, dodaj liść laurowy i wlej 150-200 ml wody. Przykryć folią i piec przez 1,5-2 godziny.
  4. Aby przygotować glazurę, w rondelku wymieszać repѕi, miód, brązowy cukier, musztardę, sos sojowy, skórkę i sok z pomarańczy, cynamon i imbir. Gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż płyn odparuje, a glazura stanie się gęsta i błyszcząca.
  5. Wyjąć mięso z piekarnika i zdjąć folię. Posmarować obficie glazurą. Wstawić z powrotem do piekarnika na 190°C na kolejne 20 minut, smarując co 5 minut nową warstwą glazury, aby uzyskać karmelizowaną skórkę.

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki