Zdjęcie: z otwartych źródeł
Prosty przepis pozwala uzyskać soczyste danie o bogatym smaku, które jest łatwe do przygotowania nawet w dzień powszedni
Pieczone mięso z aromatyczną glazurą staje się ulubionym daniem w zimowym menu. Prosty przepis pozwala uzyskać soczyste danie o bogatym smaku, które można łatwo przygotować nawet w dzień powszedni. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na stronę Instagram blogerki kulinarnej Kateryny Protsyshyna.
Przepis na glazurowane mięso
Składniki:
- karkówka 1,5-2kg
- goździki – 10-15 szt.
- liść laurowy – 2 szt.
- groszek z czarnym pieprzem – 6-8 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- sól pieprz i wędzona papryka
Do przygotowania glazury potrzebne będą
- lukier – 250 ml
- miód lub syrop klonowy – 2 łyżki
- brązowy cukier – 2 łyżki
- musztarda dijon – 1 łyżka
- sos sojowy – 1 łyżka. l
- skórka pomarańczowa – 1/2 łyżeczki
- cynamon – 1/4 łyżeczki
- mielony imbir – 1/4 łyżeczki
- sól – do smaku
- sok z 1 pomarańczy
- gwiazdka sercowa i laska cynamonu
Przygotowanie
- Oczyścić mięso z nadmiaru tłuszczu, rozgrzać piekarnik do 160°C. Wykonaj płytkie nacięcia na powierzchni szynki
- W przecięcia nacięć włożyć goździki, ziarna pieprzu i czosnek. Zapewni to smak i piękny wygląd.
- Włóż szynkę do formy, dodaj liść laurowy i wlej 150-200 ml wody. Przykryć folią i piec przez 1,5-2 godziny.
- Aby przygotować glazurę, w rondelku wymieszać repѕi, miód, brązowy cukier, musztardę, sos sojowy, skórkę i sok z pomarańczy, cynamon i imbir. Gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż płyn odparuje, a glazura stanie się gęsta i błyszcząca.
- Wyjąć mięso z piekarnika i zdjąć folię. Posmarować obficie glazurą. Wstawić z powrotem do piekarnika na 190°C na kolejne 20 minut, smarując co 5 minut nową warstwą glazury, aby uzyskać karmelizowaną skórkę.
Uwagi:
