Zdjęcie: ze źródeł publicznych
Aby uzyskać luźną konsystencję, należy odpowiednio rozgnieść ziemniaki
Puree ziemniaczane często stają się lepkie z powodu nieprawidłowej technologii gotowania, której przestrzegają prawie wszyscy. Aby uzyskać luźną konsystencję, należy odpowiednio ugniatać ziemniaki. Zostało to zgłoszone przez RBC-Ukraina w odniesieniu do strony Southern living.
Główny błąd podczas przygotowywania puree ziemniaczanego
Gdy ugotowane ziemniaki są zbyt długo tłuczone, czy to ręcznie, w blenderze czy w robocie kuchennym, uwalniają skrobię. W miarę gromadzenia się skrobi ziemniak staje się elastyczny, lepki i gęsty.
Dzieje się tak, ponieważ ziemniaki naturalnie zawierają skrobię w swoich komórkach. Energiczne ugniatanie rozrywa te komórki. Im bardziej ugniatasz ziemniaka, tym więcej skrobi jest uwalniane, a tekstura staje się bardziej lepka.
Dotyczy to każdej odmiany ziemniaka.
Co należy zrobić
Jeśli chcesz uzyskać wyjątkowo gładkie puree, ale trochę przesadziłeś, możesz zrobić jeszcze więcej. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:
- dodaj więcej tłuszczu – duża ilość roztopionego masła, ciepłej śmietany lub kwaśnej śmietany może pomóc zmniejszyć uczucie lepkości w ustach. Mieszaj delikatnie, ale nie ubijaj, aby uniknąć pogorszenia tekstury.
- dodać więcej ziemniaków – jeśli masz jeden lub dwa dodatkowe ziemniaki, ugotuj je do miękkości, a następnie lekko rozgnieć tłuczkiem. Dodaj do lepkiego puree ziemniaczanego, aby rozjaśnić konsystencję.
- zacznij od nowa – jeśli zrobisz tłuczone ziemniaki z wyprzedzeniem i masz dodatkowy czas, użyj lepkiej wersji do bułek ziemniaczanych i innych potraw.
Jak prawidłowo gotować
Te wskazówki pomogą Ci uzyskać lekkie i przewiewne puree ziemniaczane za każdym razem:
- obierz i pokrój równomiernie – ziemniaki powinny być tej samej wielkości, aby zapewnić równomierne gotowanie
- zimna woda – rozpocznij gotowanie w zimnej wodzie, aby zmaksymalizować równomierne gotowanie
- osolić wodę – osolona woda nadaje ziemniakom smak przed ich rozgnieceniem, zmniejszając potrzebę późniejszego nadmiernego mieszania.
- Całkowicie spuścić wodę – dokładnie odcedzić ziemniaki i gotować je na patelni jeszcze przez kilka sekund, aby usunąć nadmiar wilgoci, która może sprawić, że będą lepkie.
- delikatnie je rozgnieć – użyj szczypiec i zrezygnuj z blendera
- podgrzewanie składników – aby uzyskać najgładszą mieszankę bez rozgniatania ziemniaków, upewnij się, że masło, mleko lub inne dodatki mają temperaturę pokojową lub są podgrzane.
Uwagi:
