Tłuczone ziemniaki nigdy nie będą puszyste, jeśli popełnisz ten błąd

Zdjęcie: ze źródeł publicznych

Aby uzyskać luźną konsystencję, należy odpowiednio rozgnieść ziemniaki

Puree ziemniaczane często stają się lepkie z powodu nieprawidłowej technologii gotowania, której przestrzegają prawie wszyscy. Aby uzyskać luźną konsystencję, należy odpowiednio ugniatać ziemniaki. Zostało to zgłoszone przez RBC-Ukraina w odniesieniu do strony Southern living.

Główny błąd podczas przygotowywania puree ziemniaczanego

Gdy ugotowane ziemniaki są zbyt długo tłuczone, czy to ręcznie, w blenderze czy w robocie kuchennym, uwalniają skrobię. W miarę gromadzenia się skrobi ziemniak staje się elastyczny, lepki i gęsty.

Dzieje się tak, ponieważ ziemniaki naturalnie zawierają skrobię w swoich komórkach. Energiczne ugniatanie rozrywa te komórki. Im bardziej ugniatasz ziemniaka, tym więcej skrobi jest uwalniane, a tekstura staje się bardziej lepka.

Dotyczy to każdej odmiany ziemniaka.

Co należy zrobić

Jeśli chcesz uzyskać wyjątkowo gładkie puree, ale trochę przesadziłeś, możesz zrobić jeszcze więcej. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  • dodaj więcej tłuszczu – duża ilość roztopionego masła, ciepłej śmietany lub kwaśnej śmietany może pomóc zmniejszyć uczucie lepkości w ustach. Mieszaj delikatnie, ale nie ubijaj, aby uniknąć pogorszenia tekstury.
  • dodać więcej ziemniaków – jeśli masz jeden lub dwa dodatkowe ziemniaki, ugotuj je do miękkości, a następnie lekko rozgnieć tłuczkiem. Dodaj do lepkiego puree ziemniaczanego, aby rozjaśnić konsystencję.
  • zacznij od nowa – jeśli zrobisz tłuczone ziemniaki z wyprzedzeniem i masz dodatkowy czas, użyj lepkiej wersji do bułek ziemniaczanych i innych potraw.

Jak prawidłowo gotować

Te wskazówki pomogą Ci uzyskać lekkie i przewiewne puree ziemniaczane za każdym razem:

  1. obierz i pokrój równomiernie – ziemniaki powinny być tej samej wielkości, aby zapewnić równomierne gotowanie
  2. zimna woda – rozpocznij gotowanie w zimnej wodzie, aby zmaksymalizować równomierne gotowanie
  3. osolić wodę – osolona woda nadaje ziemniakom smak przed ich rozgnieceniem, zmniejszając potrzebę późniejszego nadmiernego mieszania.
  4. Całkowicie spuścić wodę – dokładnie odcedzić ziemniaki i gotować je na patelni jeszcze przez kilka sekund, aby usunąć nadmiar wilgoci, która może sprawić, że będą lepkie.
  5. delikatnie je rozgnieć – użyj szczypiec i zrezygnuj z blendera
  6. podgrzewanie składników – aby uzyskać najgładszą mieszankę bez rozgniatania ziemniaków, upewnij się, że masło, mleko lub inne dodatki mają temperaturę pokojową lub są podgrzane.

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki