Co zrobić podczas smażenia ziemniaków, aby nie przywierały do patelni: skuteczny lifehack

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Dlaczego ziemniaki przywierają do patelni i jak prawidłowo smażyć: sekrety profesjonalnych kucharzy

Wiele osób boryka się z tym samym problemem: ziemniaki uporczywie przywierają do patelni, nawet po dodaniu większej ilości oleju roślinnego. Rezultatem jest rozmazana mieszanka zamiast apetycznych, nawet złocistych kawałków. Profesjonalni kucharze już dawno zauważyli, że to wcale nie wina patelni czy ilości oleju – przyczyna jest inna. Istnieje jedna bardzo prosta technika, która pozwala smażyć ziemniaki tak, aby nie przywierały i miały chrupiącą złotą skórkę.

Jedyny krok, który należy wykonać, aby upewnić się, że ziemniaki nie przywierają

Przed smażeniem dobrze opłucz ziemniaki w zimnej wodzie i upewnij się, że są suche. Dlaczego to działa. Ziemniaki zawierają dużą warstwę skrobi na powierzchni. To właśnie ta skrobia staje się „klejem”, przez który przechodzą kawałki:

  • przywierają do gorącej patelni;
  • przerwa;
  • nie brązowieją równomiernie;
  • zamieniają się w papkę zamiast być chrupiące.

Jeśli opłuczesz ziemniaki kilka razy, aż woda będzie czysta i osusz je papierowym ręcznikiem, nadmiar skrobi zniknie i nie będą już przywierać do powierzchni patelni.

Jak prawidłowo smażyć ziemniaki, aby nie przywierały do patelni?

  1. Pokrój ziemniaki na równe kawałki. W ten sposób będą smażyć się stopniowo.
  2. Przepłukać 2 razy w czystej wodzie. Spowoduje to usunięcie maksymalnej ilości skrobi.
  3. Całkowicie wysuszyć. Wilgoć jest wrogiem chrupkości.
  4. Patelnia musi być dobrze rozgrzana. Olej należy dodawać dopiero po jej rozgrzaniu.
  5. Nie obracać często. Poczekać, aż kawałki się zrumienią.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki