Zdjęcie: z otwartych źródeł
Podawać z kwaśną śmietaną lub dowolnym sosem
To świetna opcja na smaczne i zdrowe śniadanie lub przekąskę z niedrogich składników. Takie apetyczne placuszki z kapusty przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za kapustą. Podawać z kwaśną śmietaną lub dowolnym sosem.
Przepis
Składniki
- kapusta biała 250 g
- ser twardy 80 g
- jajko kurze 1 szt.
- mąka pszenna 3 łyżki.
- śmietana 2 łyżki.
- soda oczyszczona 1/3 łyżeczki.
- pietruszka 3 gałązki
- mielony czarny pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Pokroić kapustę w cienkie paski.
- Dodać szczyptę soli do garnka z wodą, doprowadzić do wrzenia, włożyć kapustę i gotować przez 2-3 minuty. Wyjąć na durszlak i ostudzić.
- Zetrzeć ser na drobnej tarce.
- Natkę pietruszki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno posiekać.
- Umieścić kapustę, twardy ser, jajko, śmietanę, zioła, sodę oczyszczoną, mielony czarny pieprz, sól, mąkę i dobrze wymieszać.
- Przykryj folią spożywczą i wyślij do lodówki na 20 minut, a następnie umieść ciasto z kapustą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując placki.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor.
- Podawać na gorąco.
Uwagi:
