Placki z kapusty w piekarniku: niezwykły przepis na zdrowe śniadanie

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Podawać z kwaśną śmietaną lub dowolnym sosem

To świetna opcja na smaczne i zdrowe śniadanie lub przekąskę z niedrogich składników. Takie apetyczne placuszki z kapusty przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za kapustą. Podawać z kwaśną śmietaną lub dowolnym sosem.

Przepis

Składniki

  • kapusta biała 250 g
  • ser twardy 80 g
  • jajko kurze 1 szt.
  • mąka pszenna 3 łyżki.
  • śmietana 2 łyżki.
  • soda oczyszczona 1/3 łyżeczki.
  • pietruszka 3 gałązki
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Pokroić kapustę w cienkie paski.
  2. Dodać szczyptę soli do garnka z wodą, doprowadzić do wrzenia, włożyć kapustę i gotować przez 2-3 minuty. Wyjąć na durszlak i ostudzić.
  3. Zetrzeć ser na drobnej tarce.
  4. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno posiekać.
  5. Umieścić kapustę, twardy ser, jajko, śmietanę, zioła, sodę oczyszczoną, mielony czarny pieprz, sól, mąkę i dobrze wymieszać.
  6. Przykryj folią spożywczą i wyślij do lodówki na 20 minut, a następnie umieść ciasto z kapustą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując placki.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor.
  8. Podawać na gorąco.

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki