Sałatka warzywna z tuńczykiem: przepis na zdrową przekąskę

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Podawać natychmiast po ugotowaniu

Jeśli przestrzegasz zdrowej diety lub chcesz zjeść szybką przekąskę, ta smaczna, zdrowa sałatka jest dla Ciebie. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, podczas gdy jajka się gotują, przygotuj warzywa. Podawać natychmiast po ugotowaniu.

Przepis

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka
  • jaja kurze 2 szt.
  • liście sałaty 80 g
  • pomidorki koktajlowe 5 szt.
  • świeży ogórek 1 szt.
  • pietruszka 1 gałązka
  • fioletowa cebula 1 szt.
  • oliwa z oliwek
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Jajka gotować od momentu wrzenia przez 10 minut. Ostudzić i pokroić na cztery części.
  2. Umyć warzywa i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Pokrój pomidory na połówki.
  4. Pokrój ogórka na półpierścienie.
  5. Obrać cebulę i pokroić w krążki.
  6. Odsączyć tuńczyka z puszki.
  7. Ułożyć liście sałaty na płaskim talerzu, na środku ułożyć tuńczyka, pomidory, ogórek, jajka, a następnie kilka krążków fioletowej cebuli wokół tuńczyka w okręgu. Udekorować liśćmi pietruszki.
  8. Doprawić pieprzem, solą i odrobiną oliwy z oliwek.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki