Zdjęcie: z otwartych źródeł
Podawać natychmiast po ugotowaniu
Jeśli przestrzegasz zdrowej diety lub chcesz zjeść szybką przekąskę, ta smaczna, zdrowa sałatka jest dla Ciebie. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, podczas gdy jajka się gotują, przygotuj warzywa. Podawać natychmiast po ugotowaniu.
Przepis
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka
- jaja kurze 2 szt.
- liście sałaty 80 g
- pomidorki koktajlowe 5 szt.
- świeży ogórek 1 szt.
- pietruszka 1 gałązka
- fioletowa cebula 1 szt.
- oliwa z oliwek
- mielony czarny pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Jajka gotować od momentu wrzenia przez 10 minut. Ostudzić i pokroić na cztery części.
- Umyć warzywa i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Pokrój pomidory na połówki.
- Pokrój ogórka na półpierścienie.
- Obrać cebulę i pokroić w krążki.
- Odsączyć tuńczyka z puszki.
- Ułożyć liście sałaty na płaskim talerzu, na środku ułożyć tuńczyka, pomidory, ogórek, jajka, a następnie kilka krążków fioletowej cebuli wokół tuńczyka w okręgu. Udekorować liśćmi pietruszki.
- Doprawić pieprzem, solą i odrobiną oliwy z oliwek.
