Zdjęcie: z otwartych źródeł
Ten prosty przepis pozwala cieszyć się delikatnym ciastem i słodkim nadzieniem przy użyciu tylko podstawowych składników i przyborów kuchennych
Słodkie orzechy z mlekiem skondensowanym to ulubiony klasyk, który można zrobić w domu bez specjalnych foremek. Ten prosty przepis pozwala cieszyć się delikatnym ciastem i słodkim nadzieniem przy użyciu tylko podstawowych składników i przyborów kuchennych. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na kanał YouTube znanej kucharki i blogerki kulinarnej Lilii Zvit.
Przepis na orzeszki ziemne z mlekiem skondensowanym
Składniki na 30 sztuk
- jajko – 1 szt.
- cukier puder – 80 g
- szczypta soli
- olej roślinny – 30 g
- masło – 100 g
- zaczyn – 1 łyżeczka.
- mąka – 270 g
- mleko skondensowane – 200 g
Przygotowanie
- W misce do jednego jajka dodać cukier puder, sól, masło i dokładnie wymieszać. Następnie wlać roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
- Uformuj małe kulki, które będą wielkości orzecha włoskiego. Następnie przekrój każdą z nich na pół i umieść na blasze do pieczenia. Za pomocą wykałaczki zrób na cieście nacięcia, które będą przypominać orzech włoski, jak na zdjęciu.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.
- Pod koniec jedną połówkę posmarować mlekiem skondensowanym i połączyć z drugą połówką.
Uwagi:
