Zdjęcie: ze źródeł publicznych
Solankę ogórkową można wykorzystać na wiele sposobów, zamiast ją wylewać
Zalewy ogórkowej nie należy wyrzucać, gdyż może stać się wszechstronnym składnikiem w kuchni. Może być używana jako baza do przygotowywania sosów sałatkowych. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na stronę Instagram ukraińskiego szefa kuchni Oleksandra Ogorodnika.
Uniwersalny francuski sos sałatkowy
Składniki
- zalewa octowa z ogórków – 50 g
- musztarda – 30 g
- miód – 30 g
- olej – 150 g (rafinowany olej słonecznikowy 50/50 z oliwą z oliwek tłoczoną na zimno)
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Do miski wlać solankę, musztardę, miód, przyprawy i olej.
- Wszystko dokładnie wymieszać i dressing jest gotowy.
Doskonale pasuje do wszelkich sałatek, warzyw i dodatków. Możesz nawet ubrać sałatkę winegretem.
Solankę z ogórków można wykorzystać na wiele sposobów, zamiast ją wylewać. Oto kilka innych opcji:
- do kiszenia i solenia – używana jako baza do marynat do warzyw (marchew, kapusta, cebula)
- w gotowaniu – dodawany do zup w celu uzyskania kwaskowatości
- może być dodawany do ciasta na pizzę lub chleb w celu nadania kwaśnego smaku
- do gotowania mięsa i ryb – można marynować mięso lub drób, aby były bardziej soczyste
- solanka jest czasami pita w celu przywrócenia elektrolitów po wysiłku fizycznym
Uwagi:
