Nie wylewaj solanki z ogórków: oto, co możesz z niej zrobić

Zdjęcie: ze źródeł publicznych

Solankę ogórkową można wykorzystać na wiele sposobów, zamiast ją wylewać

Zalewy ogórkowej nie należy wyrzucać, gdyż może stać się wszechstronnym składnikiem w kuchni. Może być używana jako baza do przygotowywania sosów sałatkowych. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na stronę Instagram ukraińskiego szefa kuchni Oleksandra Ogorodnika.

Uniwersalny francuski sos sałatkowy

Składniki

  • zalewa octowa z ogórków – 50 g
  • musztarda – 30 g
  • miód – 30 g
  • olej – 150 g (rafinowany olej słonecznikowy 50/50 z oliwą z oliwek tłoczoną na zimno)
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Do miski wlać solankę, musztardę, miód, przyprawy i olej.
  2. Wszystko dokładnie wymieszać i dressing jest gotowy.

Doskonale pasuje do wszelkich sałatek, warzyw i dodatków. Możesz nawet ubrać sałatkę winegretem.

Solankę z ogórków można wykorzystać na wiele sposobów, zamiast ją wylewać. Oto kilka innych opcji:

  • do kiszenia i solenia – używana jako baza do marynat do warzyw (marchew, kapusta, cebula)
  • w gotowaniu – dodawany do zup w celu uzyskania kwaskowatości
  • może być dodawany do ciasta na pizzę lub chleb w celu nadania kwaśnego smaku
  • do gotowania mięsa i ryb – można marynować mięso lub drób, aby były bardziej soczyste
  • solanka jest czasami pita w celu przywrócenia elektrolitów po wysiłku fizycznym

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki