Kiedy solić ziemniaki w wodzie: kulinarna debata dobiegła końca

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Niektórzy twierdzą, że należy solić zimną wodę, inni, że tylko gorącą lub nawet wrzącą wodę

Kwestia tego, kiedy dodawać sól do wody przed lub po jej zagotowaniu, od lat jest źródłem debaty w kuchni. Niektórzy twierdzą, że należy solić zimną wodę, inni, że tylko gorącą lub nawet wrzącą. Odpowiedzi na to pytanie udziela RBC-Ukraina, powołując się na Instagram polskiej naukowiec, profesor Katarzyny Syuzdak.

Kiedy solić wodę

Według eksperta nie ma praktycznej różnicy w tym, kiedy dokładnie dodaje się sól.

Profesor zauważa, że słona woda ma mniejszą pojemność cieplną niż woda słodka, więc nagrzewa się nieco szybciej. Istnieje jednak pewien niuans polegający na tym, że po dodaniu soli temperatura wrzenia wody wzrasta. Jednak w rzeczywistości efekt ten jest minimalny.

Jeśli dodasz łyżeczkę soli do 1 litra wody, temperatura wrzenia wzrośnie tylko o 0,05°C. Jest to tak nieznaczne, że nie zauważysz żadnej różnicy podczas gotowania.

„Nie ma więc sensu spierać się o to, kiedy dokładnie solić wodę” – podsumowuje Suzdak.

Dalsze porady

W komentarzach zauważa, że należy pokroić ziemniaki tej samej wielkości, aby ugotowały się równomiernie.

Odpowiedź jest więc prosta: solić wtedy, kiedy nam to odpowiada, smak czy czas gotowania praktycznie nie ulegną zmianie. Taka rada może raz na zawsze rozstrzygnąć długotrwały spór o gotowanie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki