Zdjęcie: z otwartych źródeł
Szybki przepis na soczyste kotlety mielone: jak przygotować idealne danie z piersi kurczaka w 15 minut
Wiele osób jest przekonanych, że smaczne kotlety z kurczaka można zrobić tylko z mięsa mielonego. W rzeczywistości jednak kotlety siekane z piersi są o wiele bardziej delikatne, soczyste i aromatyczne. Ponadto przygotowuje się je znacznie szybciej. Wystarczy świeża pierś z kurczaka, kilka prostych składników i 15 minut czasu.
Jak zrobić idealnie posiekane kotlety z piersi kurczaka
- Prawidłowo pokrój mięso. Sekret soczystości tkwi w bardzo drobno pokrojonej piersi. Kostki nie powinny mieć więcej niż 0,5 cm. Ten rozmiar pozwala kotletom dobrze utrzymać swój kształt i pozostać delikatnym w środku. Farszu o takiej konsystencji nie można kupić – można go zrobić tylko nożem.
- Dodać składniki wiążące. Aby masa nie rozpadła się podczas smażenia, dodaj 1 jajko, 1 łyżkę skrobi lub mąki, szczyptę soli, czarny pieprz. W razie potrzeby posiekany czosnek, zioła lub łyżkę kwaśnej śmietany dla dodatkowej delikatności. Skrobia sprawia, że tekstura jest bardziej miękka i nadaje lekką chrupkość na zewnątrz.
- Pozostawić mieszankę mięsną do odpoczynku. Pozostawić mieszaninę na 7-10 minut. W tym czasie pierś puści trochę soku, a skrobia sprawi, że będzie kremowa i lepka. Jest to główny sekret równych i zgrabnych kotletów.
- Smażyć na średnim ogniu. Wrzucać kotlety łyżką na rozgrzaną patelnię z minimalną ilością oleju roślinnego. Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, przykryć pokrywką, aby pozostały soczyste. Kotlety szybko brązowieją, ale nie wysychają, dlatego tak bardzo uwielbiają je profesjonalni szefowie kuchni.
- Serwowanie. Gotowe kotlety okazują się delikatne, pachnące, z piękną chrupiącą skórką, idealne na kolację lub lunch. Dobrze komponują się z sałatkami warzywnymi, kaszą gryczaną, puree ziemniaczanym lub sosami na bazie świeżego jogurtu.
Uwagi:
