Deser z dzieciństwa: pieróg z wiśniami i kwaśną śmietaną „Smerekovaya hut” powraca do mody – przepis

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Deser będzie idealnym dodatkiem do świątecznego stołu

„Drewno opałowe pod śniegiem”, „Smerekovaya chata” lub „Chata klasztorna” – jak tylko nie nazywać tego ciasta z rurkami z wiśniami, które jest obficie wypełnione kwaśną śmietaną. Będzie idealne do herbaty i kawy, a także będzie świetnym deserem na świąteczny stół. TSN.ua przygotowało przepis na deser od kucharki Valerii Matrokhiny.

Przepis

Składniki

Na ciasto:

  • 300g mąki,
  • 200 g masła 82,5% (zamrożonego),
  • 200 g kwaśnej śmietany 20%,
  • 1 łyżka cukru.

Nadzienie:

  • 1 kg wiśni,
  • 80 g cukru,
  • 80 g skrobi.

Do kremu:

  • 700 g kwaśnej śmietany 20%,
  • 300 g śmietany 33% (zimnej),
  • 250 g cukru pudru,
  • 10 g cukru waniliowego.
  • Składniki do dekoracji
  • 50 g ciemnej czekolady,
  • 50 ml śmietanki.

Przygotowanie

  1. Zamrożone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać śmietanę.
  2. Szybko zagnieść miękkie ciasto – wystarczy połączyć składniki. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40-60 minut.
  3. Zmiksować wiśnie z cukrem. Dodać skrobię i dobrze wymieszać.
  4. Podzielić ciasto na 15 kawałków. Każdą rozwałkować bardzo cienko na prostokąt. Na środku ułożyć pasek nadzienia wiśniowego. Zwinąć ciasno w rulon i dobrze uszczelnić brzegi.
  5. Umieścić rurki szwem do dołu na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gdy rurki będą upieczone, pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotowanie kremu. Ubić zimną śmietanę z cukrem pudrem do miękkości. Dodać śmietanę i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem.
  7. Formę, w której będzie podawany deser wysmarować kremem. Rurki układać warstwami w formie kopca, smarując każdą kremem.
  8. Wierzch i boki również dobrze posmarować kremem, uformować kształt chatki. Ciasto wstawić na noc do lodówki.
  9. Rano przygotować dekorację. Podgrzać śmietankę, aż będzie gorąca, ale nie wrząca. Dodać kawałki czekolady, wymieszać na gładki lukier. Masę wylać na wierzch „chatki”.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki