Zdjęcie: z otwartych źródeł
Delikatny, kremowy smak w połączeniu z aromatyczną papryką sprawiają, że danie to jest pyszne i zdrowe
Słodka papryka faszerowana bryndzą to pikantna, prosta i łatwa w przygotowaniu przekąska.
Delikatny, kremowy smak w połączeniu z aromatyczną papryką sprawiają, że danie to jest pyszne i zdrowe. Wybierz paprykę, która jest niewielkich rozmiarów.
Przepis
Składniki:
- papryka słodka 500 g
- bryndza (solona) 400 g
- ser twardy 80 g
- jaja kurze 3 szt.
- czosnek 4 ząbki
- mielona papryka 0,5 łyżeczki.
- oliwa z oliwek
- świeża pietruszka.
Sposób przygotowania:
- Umyć paprykę, usunąć ogonek i nasiona.
- Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą i posiekać.
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
- Zetrzeć twardy ser na drobnej tarce.
- W misce rozgnieść widelcem bryndzę, dodać jajka, czosnek, paprykę, natkę pietruszki i wymieszać.
- Nadziać papryki, niezbyt ciasno, posypać twardym serem, ułożyć w naczyniu do zapiekania i skropić oliwą z oliwek.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.
