Papryka faszerowana bryndzą: przepis na pikantną przekąskę

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Delikatny, kremowy smak w połączeniu z aromatyczną papryką sprawiają, że danie to jest pyszne i zdrowe

Słodka papryka faszerowana bryndzą to pikantna, prosta i łatwa w przygotowaniu przekąska.

Delikatny, kremowy smak w połączeniu z aromatyczną papryką sprawiają, że danie to jest pyszne i zdrowe. Wybierz paprykę, która jest niewielkich rozmiarów.

Przepis

Składniki:

  • papryka słodka 500 g
  • bryndza (solona) 400 g
  • ser twardy 80 g
  • jaja kurze 3 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • mielona papryka 0,5 łyżeczki.
  • oliwa z oliwek
  • świeża pietruszka.

Sposób przygotowania:

  1. Umyć paprykę, usunąć ogonek i nasiona.
  2. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą i posiekać.
  3. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  4. Zetrzeć twardy ser na drobnej tarce.
  5. W misce rozgnieść widelcem bryndzę, dodać jajka, czosnek, paprykę, natkę pietruszki i wymieszać.
  6. Nadziać papryki, niezbyt ciasno, posypać twardym serem, ułożyć w naczyniu do zapiekania i skropić oliwą z oliwek.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki