Zdjęcie: z otwartych źródeł
Sałatka świetnie pasuje do każdego dania mięsnego lub przystawki
Kalafior po koreańsku to pikantna, aromatyczna, pikantno-słodka przekąska. Przygotowuje się go bardzo prosto. Kalafior należy ugotować, a następnie zamarynować z warzywami i przyprawami. Sałatka będzie dobrze komponować się z dowolnymi daniami mięsnymi lub dodatkami.
Przepis
Składniki:
- kalafior 1 kg
- cebula 1 szt.
- marchew 1 szt.
- papryka słodka 1 szt.
- czosnek 3 ząbki
- oliwa z oliwek 60 g
- sos sojowy 3 łyżki.
- mielona kolendra 1 łyżeczka
- papryka słodka mielona 1 łyżeczka
- mielona ostra papryka 1/3 łyżeczki.
- mielony czarny pieprz
- pietruszka zielona.
Sposób przygotowania:
- Kalafior opłukać zimną wodą, pokroić na małe różyczki. Gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez pięć minut, odcedzić i ostudzić.
- Obrać cebulę i marchewkę. Cebulę pokroić w półpierścienie, marchew zetrzeć na tarce.
- Paprykę oczyścić z nasion, przegród i pokroić w paski.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Natkę pietruszki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno posiekać.
- Umieścić kapustę, marchew, paprykę i pietruszkę w misce.
- W środek warzyw włożyć czosnek, kolendrę, paprykę, paprykę ostrą, pieprz czarny mielony.
- Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu, włożyć cebulę i smażyć, aż będzie przezroczysta, natychmiast wlać gorącą oliwę z oliwek i cebulę na środek warzyw i dobrze wymieszać, a następnie polać sosem sojowym i ponownie wymieszać.
- Przykryć pokrywką i odstawić do lodówki na godzinę.
Uwagi:
