Koreańska sałatka z kalafiora: przepis na oryginalną przekąskę

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Sałatka świetnie pasuje do każdego dania mięsnego lub przystawki

Kalafior po koreańsku to pikantna, aromatyczna, pikantno-słodka przekąska. Przygotowuje się go bardzo prosto. Kalafior należy ugotować, a następnie zamarynować z warzywami i przyprawami. Sałatka będzie dobrze komponować się z dowolnymi daniami mięsnymi lub dodatkami.

Przepis

Składniki:

  • kalafior 1 kg
  • cebula 1 szt.
  • marchew 1 szt.
  • papryka słodka 1 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa z oliwek 60 g
  • sos sojowy 3 łyżki.
  • mielona kolendra 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • mielona ostra papryka 1/3 łyżeczki.
  • mielony czarny pieprz
  • pietruszka zielona.

Sposób przygotowania:

  • Kalafior opłukać zimną wodą, pokroić na małe różyczki. Gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez pięć minut, odcedzić i ostudzić.
  • Obrać cebulę i marchewkę. Cebulę pokroić w półpierścienie, marchew zetrzeć na tarce.
  • Paprykę oczyścić z nasion, przegród i pokroić w paski.
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  • Natkę pietruszki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno posiekać.
  • Umieścić kapustę, marchew, paprykę i pietruszkę w misce.
  • W środek warzyw włożyć czosnek, kolendrę, paprykę, paprykę ostrą, pieprz czarny mielony.
  • Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu, włożyć cebulę i smażyć, aż będzie przezroczysta, natychmiast wlać gorącą oliwę z oliwek i cebulę na środek warzyw i dobrze wymieszać, a następnie polać sosem sojowym i ponownie wymieszać.
  • Przykryć pokrywką i odstawić do lodówki na godzinę.

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki