Jak ugotować buraki w kuchence mikrofalowej w 10 minut?

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Buraki gotuję w 10 minut – bez gotowania w garnku: delikatne, słodkie, gotowe do sałatki, barszczu czy zapiekanki.

Burak to niezwykle zdrowe i smaczne warzywo, idealne do przygotowania barszczu, winegretu, przekąsek, a nawet domowego hummusu. Jednak tradycyjne gotowanie zajmuje prawie godzinę. Proces ten wymaga zabrudzenia garnka, dużej ilości pary nad płytą grzewczą i długiego oczekiwania, aż buraki staną się wystarczająco miękkie, aby można je było przebić nożem.

W rzeczywistości jest to o wiele prostsze, buraki można ugotować w zaledwie 10 minut w kuchence mikrofalowej. Buraki ugotowane w ten sposób są miękkie, bardzo soczyste, mają bogaty kolor i lekką naturalną słodycz, tak jak po długim gotowaniu.

Jak gotować buraki w kuchence mikrofalowej

  • Najpierw należy obrać buraka i pokroić go na średniej wielkości kawałki o długości około 3-4 centymetrów.
  • Następnie umieść te kawałki w głębokim naczyniu, które nadaje się do użycia w kuchence mikrofalowej.
  • Buraki można gotować w kuchence mikrofalowej ze skórką, ale wtedy czas gotowania wydłuży się do 15 minut, a skórkę trzeba będzie usunąć na gorąco. Dlatego łatwiej jest obrać je wcześniej.
  • Dodać 2-3 łyżki wody. Przykryć pojemnik folią spożywczą lub specjalną pokrywką z otworem umożliwiającym ujście pary.
  • Następnie umieść naczynie w kuchence mikrofalowej na maksymalnej mocy przez 10 minut. Jeśli pokroiłeś duże plastry, zaleca się dodanie kilku dodatkowych minut.

Stosując tę metodę, buraki nabiorą pożądanej miękkości i można je łatwo przekłuć widelcem, aby sprawdzić, czy są gotowe. Ta metoda gotowania jest bardzo skuteczna, ponieważ pozwala zachować bogaty, jasny kolor warzyw korzeniowych, a także wszystkie cenne witaminy.

Gotowe do spożycia buraki można natychmiast wykorzystać do pokrojenia na sałatkę, dodania do barszczu, zrobienia puree ziemniaczanego lub zapiekania z twarogiem.

Zalety gotowania buraków w kuchence mikrofalowej

Buraki gotowane w kuchence mikrofalowej zachowują witaminy lepiej niż gotowane przez dłuższy czas, ponieważ krótki czas i zamknięty pojemnik minimalizują utratę składników odżywczych.

Buraki stają się słodkie ze względu na fakt, że ogrzewanie przekształca skrobię w cukry. W kuchence mikrofalowej proces ten zachodzi równomiernie bez gotowania.

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki