Zdjęcie: ze źródeł publicznych
Najważniejsze w cappuccino jest mleko, które dobrze się spienia, jednocześnie wzmacniając smak kawy
Nawet bez profesjonalnego ekspresu do kawy można cieszyć się prawdziwym cappuccino. Dowiedz się, jak prawidłowo ubijać mleko i tworzyć gęstą, kremową piankę w domu. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na stronę Instagram ukraińskiego szefa kuchni Oleksandra Ogorodnika.
Jak zrobić cappuccino z cremą
Według eksperta wystarczy wziąć trochę mleka i wstrząsnąć nim w zamkniętym słoiku, aż pojawi się piana. Następnie należy stabilizować piankę przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej.
Ważne jest, aby mleko było ciepłe. 30 sekund powinno wystarczyć do podgrzania 80-100 g mleka. Jeśli masz więcej mleka, trzymaj je w mikrofalówce dłużej.
Gdy to zrobisz, zamieszaj trochę pianę, aby zredukować duże bąbelki i zalej kawę. Otrzymasz prawdziwe cappuccino, jak z kawiarni.
Najlepsze mleko do cappuccino
Najważniejszym mlekiem do cappuccino jest mleko, które dobrze się pieni, jednocześnie wydobywając smak kawy.
Klasyczne mleko krowie
Ważna jest jednak zawartość tłuszczu:
- Zawartość tłuszczu 3-4% – optymalna dla kremowej mikropianki i słodkiego smaku.
- mniej niż 2% – piana będzie mniej stabilna i objętościowa
- więcej niż 4-5% – pianka jest gęsta, ale może być cięższa i grubsza
Roślinne alternatywy
- Mleko owsiane jest najlepszą roślinną alternatywą, która dobrze się pieni, jest słodka i nie ma goryczy.
- Mleko migdałowe lub sojowe – piana może być mniej spójna, czasem z osadem. Dlatego lepiej wybrać specjalne wersje baristyczne.
- Natomiast mleko kokosowe nie jest odpowiednie dla każdego ze względu na swój smak, ale daje luźną, stabilną piankę.
Ważne jest, aby używać świeżego zimnego mleka (nie dłużej niż 3-4 dni po otwarciu).
