Jak przygotować idealną piankę do cappuccino w domu: prosta metoda szefa kuchni

Zdjęcie: ze źródeł publicznych

Najważniejsze w cappuccino jest mleko, które dobrze się spienia, jednocześnie wzmacniając smak kawy

Nawet bez profesjonalnego ekspresu do kawy można cieszyć się prawdziwym cappuccino. Dowiedz się, jak prawidłowo ubijać mleko i tworzyć gęstą, kremową piankę w domu. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na stronę Instagram ukraińskiego szefa kuchni Oleksandra Ogorodnika.

Jak zrobić cappuccino z cremą

Według eksperta wystarczy wziąć trochę mleka i wstrząsnąć nim w zamkniętym słoiku, aż pojawi się piana. Następnie należy stabilizować piankę przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej.

Ważne jest, aby mleko było ciepłe. 30 sekund powinno wystarczyć do podgrzania 80-100 g mleka. Jeśli masz więcej mleka, trzymaj je w mikrofalówce dłużej.

Gdy to zrobisz, zamieszaj trochę pianę, aby zredukować duże bąbelki i zalej kawę. Otrzymasz prawdziwe cappuccino, jak z kawiarni.

Najlepsze mleko do cappuccino

Najważniejszym mlekiem do cappuccino jest mleko, które dobrze się pieni, jednocześnie wydobywając smak kawy.

Klasyczne mleko krowie

Ważna jest jednak zawartość tłuszczu:

  • Zawartość tłuszczu 3-4% – optymalna dla kremowej mikropianki i słodkiego smaku.
  • mniej niż 2% – piana będzie mniej stabilna i objętościowa
  • więcej niż 4-5% – pianka jest gęsta, ale może być cięższa i grubsza

Roślinne alternatywy

  1. Mleko owsiane jest najlepszą roślinną alternatywą, która dobrze się pieni, jest słodka i nie ma goryczy.
  2. Mleko migdałowe lub sojowe – piana może być mniej spójna, czasem z osadem. Dlatego lepiej wybrać specjalne wersje baristyczne.
  3. Natomiast mleko kokosowe nie jest odpowiednie dla każdego ze względu na swój smak, ale daje luźną, stabilną piankę.

Ważne jest, aby używać świeżego zimnego mleka (nie dłużej niż 3-4 dni po otwarciu).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki