Zdjęcie: ze źródeł publicznych
Nadszedł sezon na dynię, a to oznacza dania z dyni, które wzbogacą Twój organizm w dobroczynne substancje
Przepis na słone i słodkie naleśniki z dyni, które szybko przygotujesz na śniadanie. Mamy sezon na dynię, a to oznacza dania z dyni, które wzbogacą Twój organizm o zdrowe substancje.
Proponujemy przygotowanie całej góry pomarańczowych placuszków, które aż proszą się, by włożyć je do ust. Będziesz potrzebować minimum produktów i minimum czasu.
Przepis na solone naleśniki dyniowe
Składniki:
- 0,5 kg dyni,
- 30 g mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Z umytej dyni usunąć skórkę i pestki. Zetrzeć na tarce, najlepiej stroną ze średniej wielkości otworami, dzięki czemu placuszki usmażą się znacznie szybciej.
- Do masy dyniowej dodać jajko, sól. Przesianą mąkę wymieszać z masą dyniową. Sam proces przesiewania mąki nada naszym placuszkom bujności. Ciasto powinno być jednorodne, jak kwaśna śmietana. Jeśli dynia jest zbyt soczysta i ciasto jest rzadkie, dodaj więcej mąki.
- Wlej olej na patelnię i umieść na średnim ogniu, aby się rozgrzał.
- Gdy spód placuszków nabierze złotego koloru, przewróć je na drugą stronę i również usmaż. Każda strona powinna zająć około 3-5 minut. Jeśli dynia jest starta na tarce z dużymi otworami, zajmie to więcej czasu.
- Gotowe placuszki podawać na gorąco z kwaśną śmietaną.
Słodkie placuszki dyniowe na kefirze
Składniki:
- 400-500g dyni,
- 2 jajka,
- 4 łyżeczki cukru,
- 500 ml kefiru,
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka,
- 300 g mąki,
- 3 łyżki masła,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Dynię obrać ze skórki, rdzenia i pestek. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Dodać jajko, sól, cukier, dodać kefir i sodę oczyszczoną. Wszystko wymieszać.
- Przesiej mąkę kilka razy. Stopniowo dodawać mąkę do ciasta.
- Rozgrzać olej roślinny na patelni i łyżką nakładać placuszki. Smażyć przez 3-5 minut z każdej strony.
Uwagi:
