Zdjęcie: z otwartych źródeł
Aby w pełni wydobyć smak barszczu, spróbuj dodać kilka składników
Wielu kucharzy zauważa, że nawet barszcz przygotowany według tego samego przepisu zawsze wychodzi inny. Ilość przypraw, podstawa bulionu, a nawet kolejność dodawania składników mają silny wpływ na smak.
Można stać przy kuchence godzinami i być rozczarowanym rezultatem. Jeśli jednak wiesz, co dodać do barszczu dla smaku, danie stanie się prawdziwym arcydziełem. Wymieniliśmy klasyczne i niestandardowe sposoby na ulepszenie ulubionego przepisu.
Co dodać do barszczu, aby był smaczniejszy?
Aby zupa była bogata i aromatyczna, do bulionu można dodać następujące składniki.
- Wędzone mięso sprawia, że jedzenie jest tak apetyczne, że cała rodzina będzie prosić o więcej.
- Tarta słonina z czosnkiem – ukraiński klasyk dla tych, którzy lubią obfite dania.
- Pieczone buraki. Staraj się nie smażyć warzyw, ale upiecz je w piekarniku lub na grillu. Smak potrawy stanie się znacznie bogatszy.
- Suszone grzyby nadają się do chudego barszczu, aby nadać mu zapach lasu.
- Suszone śliwki to niekonwencjonalny, ale bardzo smaczny dodatek nadający barszczowi przyjemny wędzony smak.
- Masło sprawia, że bulion jest delikatniejszy i gęstszy.
Kiedy już wiesz, jak poprawić smak barszczu, nie będziesz już w stanie obejść się bez tych sztuczek.
Dlaczego do barszczu dodaje się cukier
Taki dodatek wydobywa smak potrawy, pomagając „zaprzyjaźnić się” wszystkim składnikom. Cukier łagodzi kwasowość pomidorów, podkreśla słodycz buraków i wzmacnia ogólny smak. To najprostszy sposób na to, by barszcz był smaczniejszy. Dodatkowo produkt ten wpływa na atrakcyjny wygląd potrawy, gdyż sprawia, że staje się ona bardziej czerwona.
Są dwa momenty, w których do barszczu dodaje się cukier. Pierwszą szczyptę należy wsypać w trakcie duszenia warzyw, a drugą – bezpośrednio do garnka na kilka minut przed gotowością.
Co dodać do barszczu na zaczerwienienia
Kolor wywaru zależy przede wszystkim od buraków. Aby zabarwił wodę na apetyczny odcień, podczas pieczenia należy dodać łyżeczkę octu (lepszy jest ocet jabłkowy) lub soku z cytryny. Pod wpływem kwasu warzywo stanie się jaśniejsze. Drugim sposobem na barszcz czerwony jest wsypanie cukru. Wprowadza się go na patelnię, gdy buraki są wklejane 2-3 minuty przed wyłączeniem.
Jeśli nic nie pomogło, spróbuj wmieszać do barszczu łyżkę koncentratu pomidorowego i pozostaw do zaparzenia pod przykryciem. Z czasem bulion stanie się bardziej bogaty.
Jakie przyprawy dodać do barszczu
Za klasyczne przyprawy uważa się liść laurowy, czarny pieprz i sól. Wielu kucharzy uważa, że to wystarczy. Aby jednak uzyskać bardziej intensywny smak, dodaj do pieczeni szczyptę ziry lub wędzonej papryki. A mielone chili doda pikanterii. Oczywiście takie przyprawy do barszczu ukraińskiego nie są zgodne z tradycją, ale nikt nie zabrania eksperymentować.
Uwagi:
