Znana „Mimoza” będzie smakować w nowy sposób – użyj innego dressingu zamiast majonezu

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Znana sałatka stanie się naprawdę wykwintna, jeśli zmienisz jej dressing

Sałatka Mimosa to klasyk świątecznego stołu. Klasyczna wersja tej sałatki jest z majonezem. Jeśli jednak chcesz przygotować nieco „lżejszą” wersję sałatki, możesz zmienić dressing. TSN.ua przygotowało przepis na „Mimozę” z dressingiem z serka śmietankowego od blogerki kulinarnej @recipes_ira.

Delikatny i nietłusty dressing z serka śmietankowego sprawia, że „Mimoza” jest lekka, podkreśla smak tuńczyka i sprawia, że warstwy są bardziej przewiewne.

Przepis

Składniki

na sałatkę

  • 3-4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 4 jajka
  • 2 puszki tuńczyka w puszce
  • 1 duża cebula (cebula lub fioletowa cebula)
  • zielona cebula (opcjonalnie)

dressing

  • serek śmietankowy
  • 0,5 łyżeczki musztardy

do marynowania cebuli

  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • wrząca woda

Gotowanie

  1. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Włożyć do słoika, zalać stromą wrzącą wodą z solą, octem i cukrem. Zamknąć słoik i pozostawić na 30-60 minut.
  2. Przygotowanie dressingu. Wymieszać twaróg śmietankowy z musztardą. Ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy.
  3. Zetrzeć ugotowane ziemniaki na drobnej tarce. Uformować równą warstwę i posmarować dressingiem.
  4. Posypać drobno startą gotowaną marchewką. Skropić dressingiem.
  5. Kolejna warstwa – starte jajka. Skropić dressingiem
  6. Następnie ułożyć tuńczyka z puszki. Posyp posiekaną zieloną cebulką.
  7. Kolejną warstwą jest marynowana cebula. Skropić ją dressingiem.
  8. Ułożyć warstwę ziemniaków i posmarować majonezem. Następnie ułożyć starte jajka lub żółtko.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki