Zdjęcie: z otwartych źródeł
Znana sałatka stanie się naprawdę wykwintna, jeśli zmienisz jej dressing
Sałatka Mimosa to klasyk świątecznego stołu. Klasyczna wersja tej sałatki jest z majonezem. Jeśli jednak chcesz przygotować nieco „lżejszą” wersję sałatki, możesz zmienić dressing. TSN.ua przygotowało przepis na „Mimozę” z dressingiem z serka śmietankowego od blogerki kulinarnej @recipes_ira.
Delikatny i nietłusty dressing z serka śmietankowego sprawia, że „Mimoza” jest lekka, podkreśla smak tuńczyka i sprawia, że warstwy są bardziej przewiewne.
Przepis
Składniki
na sałatkę
- 3-4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 4 jajka
- 2 puszki tuńczyka w puszce
- 1 duża cebula (cebula lub fioletowa cebula)
- zielona cebula (opcjonalnie)
dressing
- serek śmietankowy
- 0,5 łyżeczki musztardy
do marynowania cebuli
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- wrząca woda
Gotowanie
- Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Włożyć do słoika, zalać stromą wrzącą wodą z solą, octem i cukrem. Zamknąć słoik i pozostawić na 30-60 minut.
- Przygotowanie dressingu. Wymieszać twaróg śmietankowy z musztardą. Ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy.
- Zetrzeć ugotowane ziemniaki na drobnej tarce. Uformować równą warstwę i posmarować dressingiem.
- Posypać drobno startą gotowaną marchewką. Skropić dressingiem.
- Kolejna warstwa – starte jajka. Skropić dressingiem
- Następnie ułożyć tuńczyka z puszki. Posyp posiekaną zieloną cebulką.
- Kolejną warstwą jest marynowana cebula. Skropić ją dressingiem.
- Ułożyć warstwę ziemniaków i posmarować majonezem. Następnie ułożyć starte jajka lub żółtko.
