Wszechstronny sos, który doskonale komponuje się z mięsem i warzywami

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Nie zawiera sztucznych dodatków ani konserwantów i będzie świetnym dodatkiem do wielu dań

Domowy sos serowy można łatwo zrobić w zaledwie kilka minut w domu. Nie zawiera sztucznych dodatków ani konserwantów i będzie doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na kanał YouTube blogerki kulinarnej Natalii Danyliuk.

Domowy sos serowy: prosty przepis

Składniki:

  • masło – 50 g
  • mąka – 1 łyżka
  • mleko – 250 ml
  • Ser tostowy cheddar – 5 plastrów
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Do rozgrzanej patelni dodać masło, mąkę i mleko.
  2. Doprowadzić do zgęstnienia i dodać przyprawy.
  3. Następnie dodać ser i mieszać, aż się rozpuści.

Ten sos serowy pasuje do wielu potraw, w szczególności:

  • warzywa
  • mięso i drób
  • burgery
  • makarony i zboża
  • pieczywo i przekąski
  • ziemniaki w mundurkach
  • ryba – łosoś lub dorsz zapiekany pod lekkim sosem serowym

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki