Zdjęcie: z otwartych źródeł
Nie zawiera sztucznych dodatków ani konserwantów i będzie świetnym dodatkiem do wielu dań
Domowy sos serowy można łatwo zrobić w zaledwie kilka minut w domu. Nie zawiera sztucznych dodatków ani konserwantów i będzie doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Informuje o tym RBC-Ukraina, powołując się na kanał YouTube blogerki kulinarnej Natalii Danyliuk.
Domowy sos serowy: prosty przepis
Składniki:
- masło – 50 g
- mąka – 1 łyżka
- mleko – 250 ml
- Ser tostowy cheddar – 5 plastrów
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Do rozgrzanej patelni dodać masło, mąkę i mleko.
- Doprowadzić do zgęstnienia i dodać przyprawy.
- Następnie dodać ser i mieszać, aż się rozpuści.
Ten sos serowy pasuje do wielu potraw, w szczególności:
- warzywa
- mięso i drób
- burgery
- makarony i zboża
- pieczywo i przekąski
- ziemniaki w mundurkach
- ryba – łosoś lub dorsz zapiekany pod lekkim sosem serowym
