Roladki z bakłażana: przepis na lekką i kolorową przekąskę

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Roladki z bakłażana – uniwersalna przystawka, która nadaje się na rodzinne obiady, przyjacielskie spotkania lub świąteczny stół

Roladki z bakłażana to idealna przystawka na każdy stół. Łączą w sobie delikatną teksturę warzyw, aromatyczne nadzienie i łatwość przygotowania, dając przyjemność z każdego kęsa.

To danie z łatwością staje się gwiazdą kolacji lub świątecznego stołu. Chrupiące plastry bakłażana smażone na złocistą skórkę wypełnione są aromatycznym sosem z czosnkiem, koperkiem i majonezem, a świeży pomidor i liście sałaty dodają soczystości i koloru. Prostota przepisu udostępnionego na stronie foodblog_kristi nie umniejsza jego spektakularności, wręcz przeciwnie, roladki mają stylowy i apetyczny wygląd, a każdy kęs zapewnia bogatą równowagę smakową.

Przepis

Składniki:

  • Bakłażan 300 g
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 80 g
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej roślinny

Farsz

  • Pomidor 1 szt.
  • Liście sałaty
  • Majonez 70 g
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Koperek

Przygotowanie

  1. Pokroić bakłażana w talarki o grubości 4-5 mm.
  2. Posolić i moczyć w wodzie przez 15 minut, aby usunąć gorycz.
  3. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  4. Zanurzyć każdy plaster bakłażana w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  6. Ugotowane talerze przenieść na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu i ostudzić.
  7. Pokroić pomidora w prostokątne plastry.
  8. Połączyć majonez z posiekanym czosnkiem i koperkiem, będzie to aromatyczna baza do bułek.
  9. Na każdym plastrze bakłażana ułożyć sos, sałatę i plaster pomidora. Delikatnie zwinąć w roladkę i ułożyć na talerzu.

Wskazówki

  • Aby uzyskać delikatniejszy smak, bakłażany można lekko zgrillować na grillu zamiast na patelni.
  • Dodaj trochę sera feta lub miękkiego sera koziego do środka, aby uzyskać bogatszy smak.
  • Roladki podawać schłodzone lub w temperaturze pokojowej, są idealne na przyjacielskie spotkania.

Roladki z bakłażana to coś więcej niż tylko przystawka, są lekkie, bogate w witaminy, pięknie wyglądają na talerzu i dają dużo miejsca na kreatywność w nadzieniach. Ponadto jest to szybki sposób na zaskoczenie gości i cieszenie się bogatym smakiem.

Roladki z bakłażana to uniwersalna przystawka odpowiednia na rodzinne obiady, przyjacielskie spotkania lub świąteczne stoły. Są łatwe w przygotowaniu i zawsze pozostawiają po sobie uczucie ciepła i przytulności. Dodaj kilka ulubionych dodatków, a to danie stanie się ulubioną tradycją na długie lata.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki