Rodzina zawsze prosi o więcej: jak zrobić leniwą faszerowaną kapustę w garnku i na patelni

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Leniwa kapusta faszerowana na patelni i w garnku okaże się równie smaczna

Dzieciństwo to dla wielu najlepszy i beztroski czas. Często kojarzy się z jakimiś świętami lub jedzeniem, bo kto może zapomnieć te leniwe gołąbki według przepisu babci, które były przygotowywane z miłością i ciepłem.

Przygotowaliśmy dwa pyszne przepisy na to danie.

Leniwa kapusta faszerowana – przepis na patelnię

Przede wszystkim rozważ taki wariant tego prostego obiadu lub kolacji.

Składniki:

  • 250 gramów białej kapusty;
  • 300 gramów mięsa mielonego;
  • 100 gramów ryżu;
  • jedna marchewka;
  • jedna cebula;
  • jedna łyżka koncentratu pomidorowego;
  • 200 mililitrów wody;
  • olej roślinny;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i kapustę pokroić w średnią kostkę, a marchew zetrzeć na tarce. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć marchew i cebulę. Nie zapomnij ich wymieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane.
  2. Gdy się zrumienią, wlać mięso mielone. Ważne jest, aby rozbić je na małe kawałki szpatułką i stale mieszać, aż mięso zmieni kolor.
  3. Wsypać umyty ryż na patelnię i wlać wodę. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, kapustę i dobrze wymieszać. Gdy potrawa się zagotuje, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogrzewanie do minimum. Gotuj tak leniwą faszerowaną kapustę na patelni przez około godzinę.
  4. Podawać danie z kwaśną śmietaną. Dla urozmaicenia można posypać posiekanymi ziołami.

Leniwa faszerowana kapusta w garnku – prosty przepis

Możesz również przygotować to danie w głębszym pojemniku, aby wystarczyło na kilka razy lub na przyjęcie gości.

Składniki:

  • 400 gramów białej kapusty;
  • 600 gramów mięsa mielonego;
  • filiżanka ryżu;
  • średnia cebula;
  • jedno jajko;
  • sześć łyżek mąki;
  • sześć łyżek kwaśnej śmietany;
  • trzy łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 100 mililitrów oleju roślinnego;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Przed rozpoczęciem gotowania leniwej kapusty faszerowanej w garnku należy przygotować produkty. Farsz można kupić lub zrobić samemu w domu. Ryż dobrze umyć, zalać zimną czystą wodą i zagotować. Po zagotowaniu gotujemy przez kilka minut i odcedzamy na sicie.
  2. Kapustę kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w misce. Zalać wrzątkiem i pozostawić na około dziesięć minut. Następnie należy ją również odsączyć przez sito.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchew zetrzeć na tarce. Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni i smażyć cebulę i marchew do miękkości.
  4. W misce wymieszać ryż, mielone mięso, kapustę i podsmażone warzywa. Doprawić przyprawami i dodać jajko.
  5. Wszystko razem wymieszać, aby masa dobrze się skleiła. Jeśli się rozpadnie, wbić dodatkowe jajko. Mokrymi dłońmi formować gołąbki, zanurzać w mące i smażyć na oleju do zrumienienia z obu stron. Przełożyć do rondla o grubym dnie. Wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną i dodać gorącą wodę, aż sos będzie przypominał płynny kefir. Doprawić przyprawami i wlać do faszerowanej kapusty. Jeśli sos nie przykrywa ich w 90%, dodaj więcej wody.
  6. Gotować na średnim ogniu, aż płyn się zagotuje. Następnie przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do małego i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki