Zdjęcie: z otwartych źródeł
Leniwa kapusta faszerowana na patelni i w garnku okaże się równie smaczna
Dzieciństwo to dla wielu najlepszy i beztroski czas. Często kojarzy się z jakimiś świętami lub jedzeniem, bo kto może zapomnieć te leniwe gołąbki według przepisu babci, które były przygotowywane z miłością i ciepłem.
Przygotowaliśmy dwa pyszne przepisy na to danie.
Leniwa kapusta faszerowana – przepis na patelnię
Przede wszystkim rozważ taki wariant tego prostego obiadu lub kolacji.
Składniki:
- 250 gramów białej kapusty;
- 300 gramów mięsa mielonego;
- 100 gramów ryżu;
- jedna marchewka;
- jedna cebula;
- jedna łyżka koncentratu pomidorowego;
- 200 mililitrów wody;
- olej roślinny;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulę i kapustę pokroić w średnią kostkę, a marchew zetrzeć na tarce. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć marchew i cebulę. Nie zapomnij ich wymieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane.
- Gdy się zrumienią, wlać mięso mielone. Ważne jest, aby rozbić je na małe kawałki szpatułką i stale mieszać, aż mięso zmieni kolor.
- Wsypać umyty ryż na patelnię i wlać wodę. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, kapustę i dobrze wymieszać. Gdy potrawa się zagotuje, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogrzewanie do minimum. Gotuj tak leniwą faszerowaną kapustę na patelni przez około godzinę.
- Podawać danie z kwaśną śmietaną. Dla urozmaicenia można posypać posiekanymi ziołami.
Leniwa faszerowana kapusta w garnku – prosty przepis
Możesz również przygotować to danie w głębszym pojemniku, aby wystarczyło na kilka razy lub na przyjęcie gości.
Składniki:
- 400 gramów białej kapusty;
- 600 gramów mięsa mielonego;
- filiżanka ryżu;
- średnia cebula;
- jedno jajko;
- sześć łyżek mąki;
- sześć łyżek kwaśnej śmietany;
- trzy łyżki koncentratu pomidorowego;
- 100 mililitrów oleju roślinnego;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie:
- Przed rozpoczęciem gotowania leniwej kapusty faszerowanej w garnku należy przygotować produkty. Farsz można kupić lub zrobić samemu w domu. Ryż dobrze umyć, zalać zimną czystą wodą i zagotować. Po zagotowaniu gotujemy przez kilka minut i odcedzamy na sicie.
- Kapustę kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w misce. Zalać wrzątkiem i pozostawić na około dziesięć minut. Następnie należy ją również odsączyć przez sito.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchew zetrzeć na tarce. Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni i smażyć cebulę i marchew do miękkości.
- W misce wymieszać ryż, mielone mięso, kapustę i podsmażone warzywa. Doprawić przyprawami i dodać jajko.
- Wszystko razem wymieszać, aby masa dobrze się skleiła. Jeśli się rozpadnie, wbić dodatkowe jajko. Mokrymi dłońmi formować gołąbki, zanurzać w mące i smażyć na oleju do zrumienienia z obu stron. Przełożyć do rondla o grubym dnie. Wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną i dodać gorącą wodę, aż sos będzie przypominał płynny kefir. Doprawić przyprawami i wlać do faszerowanej kapusty. Jeśli sos nie przykrywa ich w 90%, dodaj więcej wody.
- Gotować na średnim ogniu, aż płyn się zagotuje. Następnie przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do małego i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Uwagi:
