Moiwa w piekarniku: bardzo prosty przepis

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Ryba okazuje się złocista i aromatyczna

Przepis jest o tyle dobry, że gromadnika nie trzeba wcześniej myć, stać przy kuchence, pilnować smażenia, gotuje się go razem z wnętrznościami i piecze w piekarniku.

Ryba wychodzi złocista i aromatyczna.

Przepis

Składniki:

  • gromadnik 700 g
  • sos sojowy 1 łyżka.
  • cukier 0,5 łyżki.
  • przyprawa curry 2/3 łyżeczki.
  • sól

Przygotowanie:

  1. Umyć gromadnika pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. W misce połączyć sos sojowy, cukier, przyprawę curry, odrobinę soli i wymieszać.
  3. Umieścić rybę w tej mieszance, wymieszać i pozostawić do marynowania w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.
  4. Wcześniej rozgrzać piekarnik do 90 stopni, włączyć konwekcję. Umieść blachę do pieczenia pokrytą folią na dnie, a następnie umieść rybę na ruszcie i piecz przez 60 minut.

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki