Zdjęcie: z otwartych źródeł
Ryba okazuje się złocista i aromatyczna
Przepis jest o tyle dobry, że gromadnika nie trzeba wcześniej myć, stać przy kuchence, pilnować smażenia, gotuje się go razem z wnętrznościami i piecze w piekarniku.
Ryba wychodzi złocista i aromatyczna.
Przepis
Składniki:
- gromadnik 700 g
- sos sojowy 1 łyżka.
- cukier 0,5 łyżki.
- przyprawa curry 2/3 łyżeczki.
- sól
Przygotowanie:
- Umyć gromadnika pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- W misce połączyć sos sojowy, cukier, przyprawę curry, odrobinę soli i wymieszać.
- Umieścić rybę w tej mieszance, wymieszać i pozostawić do marynowania w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.
- Wcześniej rozgrzać piekarnik do 90 stopni, włączyć konwekcję. Umieść blachę do pieczenia pokrytą folią na dnie, a następnie umieść rybę na ruszcie i piecz przez 60 minut.
Uwagi:
