Domowe mleko skondensowane w 15 minut: nie kupuj więcej w sklepie

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Ta domowa wersja okazuje się nie tylko smaczna, ale także ekonomiczna i bez konserwantów i niezrozumiałych dodatków

Mleko skondensowane można ugotować w domu w zaledwie 15 minut i nie wymaga to ani specjalnego sprzętu, ani doświadczenia kulinarnego. Rezultat przewyższy wersję sklepową. Przepis jest udostępniany przez RBC-Ukraina w odniesieniu do postu w Konserwacja i gotowanie.

Przepis

Składniki:

  • 200 g mleka
  • 200 g cukru (lub cukru pudru)
  • 20 g masła

Przygotowanie

  1. Weź mały rondel z wysokimi bokami. Jest to ważne, ponieważ masa w procesie gotowania będzie się aktywnie pienić. Wymieszaj wszystkie składniki, postaw na małym ogniu i poczekaj, aż syrop zacznie wrzeć.
  2. Jak tylko masa się zagotuje, można zwiększyć ogień. To właśnie na tym etapie następuje intensywne odparowywanie wilgoci, dzięki czemu przyszłe mleko skondensowane nabiera pożądanej konsystencji. Gotuj dokładnie 10 minut, to wystarczy, aby mieszanina zgęstniała, ale nie paliła się. Piana, która aktywnie unosi się podczas gotowania, jest normalna.
  3. Po wyłączeniu ognia masa będzie płynna, nie należy się tym przejmować. Po ostygnięciu stopniowo gęstnieje, a po kilku godzinach w lodówce staje się jeszcze gęstsza i nabiera znajomego smaku i konsystencji. Gotowe mleko skondensowane można natychmiast wykorzystać do pieczenia lub dodać do kawy.

Ta domowa wersja okazuje się nie tylko smaczna, ale także ekonomiczna i bez konserwantów i niezrozumiałych dodatków.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki