Zdjęcie: z otwartych źródeł
Można to naprawić
Ciasna kuchnia to niekoniecznie mała kuchnia. Nawet przestronne pomieszczenie może wydawać się ciasne, jeśli nie jest odpowiednio zaprojektowane lub zorganizowane – niezależnie od tego, czy chodzi o układ, projekt, czy po prostu sposób wykorzystania przestrzeni.
Dobrą wiadomością jest to, że nie trzeba przeprowadzać gruntownego remontu, aby wizualnie „powiększyć” kuchnię, pisze The Spruce. Projektanci wnętrz wyjaśnili, dlaczego kuchnia może wydawać się zagracona i co można z tym zrobić.
Za dużo rzeczy na blatach roboczych
To częsty błąd: chcesz mieć pod ręką ekspres do kawy, czajnik i inne przydatne drobiazgi. Ale im więcej przedmiotów na blacie, tym mniej miejsca do pracy.
„Ludzie często zostawiają małe urządzenia na cennej powierzchni roboczej, nawet jeśli prawie nigdy ich nie używają” – zauważa projektantka wnętrz Candice Stratton.
Prostym rozwiązaniem jest pozostawienie na widoku tylko tych urządzeń, z których korzystamy na co dzień, a resztę schować do szafek.
Słabe oświetlenie
Co zaskakujące, słabe lub źle rozmieszczone światło sprawia, że kuchnia wydaje się wizualnie mniejsza.
„Jeśli tylna część blatu przy ścianie nie jest oświetlona, to tak jakby znikała” – wyjaśnia Stratton.
Spróbuj wymienić słabe żarówki (weź pod uwagę limit mocy). Możesz też zainstalować oświetlenie podszafkowe, aby podkreślić ciemne obszary. Lampy wiszące można zawiesić nad powierzchniami roboczymi.
Ciężkie szafki wiszące
Gdy ściany są wizualnie zagracone, oko nie ma gdzie odpocząć.
„Ciężka linia górnych szafek tworzy poczucie presji z góry, szczególnie w małych kuchniach lub z ciemnymi frontami” – zauważa projektantka Jacqueline Cerdi Morrison.
Jest to trudniejsze do naprawienia: można usunąć część górnych szafek, wymienić drzwi na szklane lub dodać otwarte półki. Możesz też zdecydować się na całkowitą rezygnację z „blatów” – kuchnia stanie się wizualnie lżejsza.
Niefortunny układ
Według firmy Stratton jest to najczęstszy i najdroższy błąd.
Jeśli budujesz lub przebudowujesz kuchnię, pomyśl o przepływie ruchu. Czy ludzie nie muszą wchodzić do trójkąta roboczego, aby przejść do innego pomieszczenia lub wyjść na zewnątrz? Czy otwieranie lodówki przeszkadza osobie gotującej?
„Zostaw wystarczająco dużo miejsca do poruszania się” – radzi. Kuchnia może być mała, ale musi być dobrze zaplanowana.
Nieprawidłowy podział na strefy
Każda kuchnia ma strefy: przechowywania, przygotowywania, gotowania, sprzątania. Jeśli nakładają się one na siebie, tworzą chaos – i poczucie ciasnej przestrzeni.
„Zły podział na strefy tworzy niepotrzebne „korki” i sprawia, że kuchnia wydaje się wizualnie mniejsza niż jest w rzeczywistości” – mówi Morrison.
Rozwiązaniem jest zwiększenie odległości między strefami, zwłaszcza na wyspie, gdzie bałagan jest najbardziej zauważalny.
Wyspa w małej kuchni
„Nie ma nic gorszego niż próba upchnięcia wyspy w miejscu, do którego nie pasuje” – mówi projektantka Chasity Centeno.
Utrudnia to cyrkulację i tworzy wąskie przejścia. Jeśli Twoja kuchnia jest mała, rozważ alternatywne rozwiązania: wieże przestrzeni roboczych, mechanizmy podnoszące w dolnych szafkach itp.
„Wyspa potrzebuje co najmniej 106 centymetrów przestrzeni ze wszystkich stron i co najmniej trzech stołków barowych. Jeśli to nie działa, zrezygnuj z wyspy” – radzi.
Nieuporządkowane szuflady i szafki
Kiedy otwierasz szafkę i pokrywki pojemników piętrzą się na tobie, wydaje się, że nie ma wystarczająco dużo miejsca – a twój mózg mówi: „Potrzebujemy więcej miejsca”.
Rozwiązaniem są systemy organizacji: wkładki, przegródki, pojemniki. Im łatwiej jest dotrzeć do przedmiotu, tym mniej bałaganu.
Nawet niewielka poprawa ergonomii sprawia, że kuchnia wydaje się bardziej przestronna.
Uwagi:
