6 resztek jedzenia, które psują się szybciej niż myślisz

Zdjęcie: ze źródeł publicznych

Niewłaściwe przechowywanie sprawia, że nawet wczorajsza kolacja staje się potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia

Czasami resztki jedzenia mogą zepsuć się już po kilku godzinach, zwłaszcza potrawy z jajek, gotowany ryż i sałatki z majonezem. Niewłaściwe przechowywanie sprawia, że nawet wczorajszy obiad staje się potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia. Informuje o tym strona internetowa Real Simple.

Ugotowany ryż

Gotowany ryż szybko się psuje ze względu na korzystne warunki dla rozwoju bakterii, zwłaszcza Bacillus cereus, które mogą przetrwać nawet po obróbce cieplnej.

W temperaturze pokojowej ryż może stać się niebezpieczny już po 2-4 godzinach od ugotowania. Aby spowolnić proces psucia, ryż należy jak najszybciej schłodzić (np. rozkładając go cienką warstwą na szerokim talerzu) i przechowywać w lodówce w temperaturze +4°C przez maksymalnie 1 dzień.

Ryż można ponownie podgrzać, ale nie należy tego robić wielokrotnie. Bakterie mogą wytwarzać toksyny, które nie są niszczone przez podgrzewanie.

Sos

Domowy sos to obowiązkowa pozycja na większości świątecznych stołów, ale jest to też jedno z dań, które najszybciej się psuje. Przechowywanie go dłużej niż 2 godziny w temperaturze +20, +25°C sprawia, że jego spożycie staje się niebezpieczne.

Wysoka zawartość wilgoci w sosie jest idealna dla bakterii chorobotwórczych i drobnoustrojów powodujących psucie się żywności.

Oznaki zepsucia to ciemniejszy kolor, kwaśny lub nieprzyjemny zapach oraz zauważalnie grubsza lub grudkowata konsystencja.

Bita śmietana

Bita śmietana ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia. Dzieje się tak z kilku powodów:

  • wysoka zawartość wilgoci i tłuszczu – idealne środowisko dla bakterii
  • duża powierzchnia kontaktu z powietrzem po ubijaniu – szybkie utlenianie tłuszczu i rozwój mikroflory
  • niestabilność piany – śmietana osiada, serwatka jest uwalniana, struktura ulega zniszczeniu

Idealnie, bitą śmietanę należy zużyć w ciągu 24 godzin od przechowywania w lodówce (po otwarciu lub ugotowaniu).

Sałatki na bazie majonezu

Kupowany w sklepie majonez jest pasteryzowany i lekko zakwaszany, aby zapobiec rozwojowi bakterii. Oznacza to, że sam majonez jest ogólnie bezpieczny do długotrwałego przechowywania.

Jednak w połączeniu z innymi składnikami, takimi jak jajka, ziemniaki lub kurczak, mają one tendencję do psucia się w pierwszej kolejności. Dlatego warto spożyć sałatki z majonezem w ciągu jednego dnia.

Dania z makaronem

Ugotowany makaron ma krótki okres przydatności do spożycia i powinien być przechowywany w lodówce tylko przez trzy dni.

Taki produkt psuje się stosunkowo szybko, ponieważ zawiera bakterię znaną jako Bacillus cereus, która tworzy zarodniki, które mogą przetrwać pierwszy proces gotowania.

W przeciwieństwie do ryżu, makaron zazwyczaj zawiera mniej wilgoci i kwasowości. W rzeczywistości spowalnia to rozwój bakterii i wydłuża bezpieczny okres przydatności do spożycia o kilka dni.

Miękkie rodzaje sera

Resztki miękkich serów (np. brie, ricotta lub twaróg) należy wyrzucić 2 dni po otwarciu opakowania. Ich wysoka zawartość wilgoci w porównaniu do serów twardych sprawia, że są one doskonałą pożywką dla pleśni i bakterii.

Rozwój pleśni na powierzchni sera oraz gorzki lub kwaśny smak wskazują, że ser się zepsuł.

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki