Zdjęcie: z otwartych źródeł
Zarówno twaróg, jak i jogurt zawierają mniej więcej taką samą ilość wapnia, potasu i witaminy B12
Zarówno twaróg, jak i jogurt są pożywnymi i zdrowymi produktami mlecznymi, ale różnią się zawartością wapnia i probiotyków. Dietetyk powiedział MarthaStewart, który z tych produktów jest zdrowszy i czy warto przeznaczyć miejsce w lodówce na oba.
„Jeśli chodzi o białko, tłuszcz i węglowodany, jogurt grecki i twarożek są praktycznie takie same” – mówi dietetyk Jamie Mock. Różnice polegają na zawartości witamin, minerałów i probiotyków.
Białko
„Dzięki składnikom, które składają się głównie ze sfermentowanych produktów mlecznych i soli, twarożek jest wysokiej jakości białkiem, które można wykorzystać do szybkich i łatwych posiłków lub jako przydatne narzędzie do osiągnięcia dziennej dawki białka” – mówi dietetyk Amy Davis. W zależności od marki, twarożek zawiera około 12-15 gramów białka na porcję.
Zwykły jogurt zawiera około 8-12 gramów białka, podczas gdy jogurt grecki zawiera około 10-17 gramów. Jogurt grecki jest kompletnym źródłem białka, zawierającym wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów.
Witaminy i minerały
Zarówno twarożek, jak i jogurt zawierają również mniej więcej takie same ilości wapnia, potasu i witaminy B12, chociaż jogurt grecki jest nieco bogatszy.
„Różnica polega na zawartości sodu i magnezu: twarożek zawiera prawie dziewięć razy więcej sodu i o połowę mniej magnezu niż jogurt grecki” – zauważa Mock. Davis dodaje, że jeden kubek jogurtu greckiego zawiera około 75 miligramów sodu, podczas gdy twarożek ma około 680 miligramów.
Probiotyki
„Jogurt jest wytwarzany przy użyciu żywych i aktywnych kultur, które są naturalnym źródłem probiotyków wspierających zdrowie jelit” – mówi Mock.
Tymczasem kupowany w sklepie twaróg jest fermentowany lub zakwaszany. Niektóre marki stosują metodę „bezpośredniego zgniatania”, zakwaszając mleko kwasem spożywczym, takim jak ocet, podczas gdy inne dodają kultury bakterii, wytwarzając produkt probiotyczny. „Jogurt grecki z żywymi kulturami bakterii zawiera zdrowe dla jelit probiotyki, podczas gdy tylko niektóre rodzaje fermentowanego twarogu zawierają te korzystne bakterie” – mówi Davies.
Tłuszcze
Tłusty twaróg ma zazwyczaj kremową konsystencję i maślany smak, podczas gdy produkty o obniżonej zawartości tłuszczu są bardziej suche i pikantne. Jogurt pełnotłusty jest również gęstszy i bogatszy, podczas gdy jogurt z jednym lub dwoma procentami tłuszczu może być bardziej płynny, o kwaśnym smaku i kredowym odczuciu w ustach z powodu braku tłuszczu.
Najlepszy wybór
Mock twierdzi, że najbardziej użyteczny wybór zależy od indywidualnych potrzeb i celów.
„Ogólnie rzecz biorąc, zwykły beztłuszczowy jogurt lub twarożek jest zdrową opcją dla większości ludzi. Jednak osoby o wyższym zapotrzebowaniu na kalorie i tłuszcze, a także sportowcy na wysokim poziomie z dużą objętością treningową, mogą skorzystać z opcji tłuszczowych, aby zaspokoić swoje potrzeby energetyczne” – mówi.
Davis twierdzi, że w diecie jest miejsce zarówno dla twarogu, jak i jogurtu.
„Nawet jeśli twarożek nie jest tak pożywny jak jogurt grecki, nadal jest wygodnym i satysfakcjonującym źródłem białka” – mówi.
Uwagi:
