Tych 6 dodatków do płatków owsianych najlepiej unikać: eksperci wymienili je i wyjaśnili dlaczego

Zdjęcie: ze źródeł publicznych

Wiele osób lubi dodawać do płatków owsianych coś słodkiego

Owsianka to zdrowe śniadanie, które jest bogate w błonnik, jednak ważne jest, jakich dodatków używasz, aby poprawić jej smak. Dodawanie słodkich dodatków, takich jak syrop, cukier lub suszone owoce, może sprawić, że owsianka będzie mniej zdrowa i zwiększy ryzyko chorób przewlekłych. Dlatego verywellhealth wymienił 6 dodatków do owsianki, których nie powinieneś używać.

Cukier

Dodanie cukru do płatków owsianych może z czasem zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. W szczególności cukry rafinowane, w tym cukry białe i brązowe, szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, zwiększając podatność na przyrost masy ciała, otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca.

„Zamiast cukru, spróbuj osłodzić miskę płatków owsianych świeżymi jagodami lub jogurtem – to zdrowsza opcja. Jeśli jesteś przyzwyczajony do słodzonej owsianki, spróbuj zmniejszyć ilość cukru o połowę i stopniowo się od niego odzwyczajaj” – radzi artykuł.

Syrop

Słodzone syropy, takie jak syrop klonowy, są podobne w słodyczy do rafinowanego cukru. Taki produkt dramatycznie podnosi poziom cukru we krwi i może przyczyniać się do przyrostu masy ciała i ryzyka chorób przewlekłych.

„Na szczęście istnieją zdrowsze opcje dodatków, które smakują równie słodko. Spróbuj posypać płatki owsiane stewią. Pochodzi ona z rośliny stewii i ma znacznie słodszy smak niż biały cukier” – podkreśla verywellhealth.

Karmelizowane orzechy

Chociaż orzechy te są pyszne, zawierają dużo cukru i pustych kalorii. Spróbuj więc zamiast nich dodać migdały, orzechy nerkowca lub orzechy włoskie. W ten sposób nadadzą śniadaniu chrupkości bez dodatku cukru.

„Orzechy są bogate w białko, błonnik i zdrowe tłuszcze, które zapewniają uczucie sytości i satysfakcji aż do pory obiadowej. Zawierają również przeciwutleniacze, które zmniejszają stan zapalny w organizmie” – zapewnia publikacja.

Chipsy czekoladowe

Dodanie wiórków czekoladowych do owsianki może zwiększyć zawartość cukru i kalorii w zdrowym śniadaniu. Chipsy czekoladowe zawierają dużo kalorii, cukru i tłuszczu.

„Jeśli chcesz dodać odrobinę czekolady do swojego śniadania, spróbuj niewielkiej ilości kakao w proszku lub wiórków ciemnej czekolady. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które, jak wykazano, zmniejszają ryzyko chorób serca” – dodano w publikacji.

Suszone owoce

Suszone owoce są popularnym dodatkiem do owsianki, ale najlepiej spożywać je ostrożnie, ponieważ zawierają dużo cukru.

„Ponieważ są suszone, nie dają uczucia sytości dzięki zawartości wody. Oznacza to, że łatwo jest zjeść duże ilości, zanim poczuje się sytość”, wyjaśnia verywellhealth.

Dlatego zamiast suszonych owoców, eksperci zalecają wybór owoców takich jak:

  • jagody;
  • truskawki;
  • wiśnie w plasterkach;
  • jabłka w plasterkach.

Pełne mleko

Według ekspertów, słodzona śmietana i pełnotłuste produkty mleczne dostarczają potrawie dużej ilości cukru i tłuszczu. Dlatego zamiast mleka, spróbuj dodać do owsianki produkty mleczne o mniejszej zawartości kalorii i tłuszczu.

„Jogurt beztłuszczowy, jogurt grecki i twarożek dodają gęstości, a także białka, które jest sycące. Aby uzyskać więcej smaku, dodaj odrobinę ulubionej przyprawy, takiej jak cynamon lub gałka muszkatołowa”.

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki