Co się stanie, jeśli zjesz pestki jabłka: 4 ukryte zagrożenia

Zdjęcie: ze źródeł publicznych

Głównym zagrożeniem jest żucie lub miażdżenie nasion, które rozbijają ochronną powłokę i uwalniają toksyczny związek

Pestki jabłek zawierają szkodliwą substancję toksyczną. Jednorazowe spożycie jest zazwyczaj bezpieczne, natomiast duże ilości mogą powodować nudności, zawroty głowy i problemy z oddychaniem. Informuje o tym strona internetowa Health.

Zadławienie

Czasopismo Translational Myology podaje, że pestki jabłek mogą stwarzać ryzyko zadławienia, szczególnie w przypadku małych dzieci i osób z chorobami utrudniającymi połykanie.

Chociaż pestki jabłek są małe, są również twarde i śliskie, co ułatwia ich wdychanie i zwiększa prawdopodobieństwo przedostania się do dróg oddechowych. Ryzyko to jest większe w przypadku dzieci ze względu na ich węższe drogi oddechowe. Aby zmniejszyć ryzyko zadławienia, przed spożyciem jabłka należy zawsze usunąć z niego pestkę i rdzeń.

Zatrucie cyjankiem

Według danych opublikowanych w czasopiśmie Molecules, nasiona jabłek zawierają związek amigdalinę, który znajduje się również w nasionach moreli, brzoskwiń i gorzkich migdałów.

Połknięcie kilku całych nasion jabłka zwykle nie jest szkodliwe, ponieważ układ trawienny nie rozkłada twardej zewnętrznej skorupy. W przypadku przeżucia lub zjedzenia dużej ilości pestek, organizm przekształca amigdalinę w wysoce toksyczną truciznę.

Objawy zatrucia cyjankiem rozwijają się szybko. Wczesne objawy mogą obejmować:

  • ból głowy
  • zawroty głowy
  • niepokój
  • nudności

W miarę postępu zatrucia u ludzi mogą wystąpić:

  1. trudności w oddychaniu
  2. drgawki
  3. utrata przytomności

Bez leczenia wysoki poziom narażenia na cyjanek może być śmiertelny.

Problemy trawienne

Niewielka ilość pestek jabłka prawdopodobnie nie spowoduje szkód, podczas gdy żucie lub połknięcie kilku może podrażnić układ trawienny. Może to prowadzić do niewielkich objawów, takich jak skurcze żołądka, nudności lub wzdęcia brzucha.

Podrażnienie występuje z dwóch powodów:

  • uwalnianie niewielkich ilości cyjanku podczas trawienia
  • twarda, włóknista tekstura nasion, która jest trudniejsza do rozłożenia przez układ trawienny

Reakcje alergiczne

Czasopismo Asia Pacific Allergy podaje, że niektórzy ludzie są uczuleni tylko na nasiona jabłek. Objawy alergii pokarmowych mogą wahać się od łagodnych do ciężkich. W rzadkich przypadkach może wystąpić ciężka reakcja wymagająca pomocy w nagłych wypadkach.

Typowe objawy reakcji alergicznej na nasiona jabłek mogą obejmować:

  1. katar
  2. wysypka skórna lub pokrzywka
  3. obrzęk warg, języka lub jamy ustnej
  4. nudności i wymioty
  5. biegunka
  6. problemy z oddychaniem
  7. zawroty głowy
  8. omdlenia lub drgawki

Kiedy nasiona jabłek stają się trujące

Cyjanek jest niebezpieczny, ale trzeba zjeść dużą ilość przeżutych nasion, aby się zatruć. Około 0,5 do 3,5 miligrama cyjanku na kilogram masy ciała może być toksyczne. Odpowiada to około 150 lub więcej przeżutym pestkom jabłka. Dokładna ilość zależy od masy ciała i odmiany jabłka.

Połykanie całych nasion jest ogólnie bezpieczne, ponieważ twarda zewnętrzna skorupa zapobiega uwalnianiu amigdaliny.

Ciało normalnie przepuszcza całe nasiona przez układ trawienny bez ich rozkładania. Głównym zagrożeniem jest żucie lub miażdżenie nasion, które rozbija ochronną powłokę i uwalnia toksyczny związek.

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki