Zdjęcie: z otwartych źródeł
Zarówno świeże owoce, jak i suszone owoce mogą być częścią zdrowej diety, ale należy wziąć pod uwagę ważne niuanse
Zarówno świeże, jak i suszone owoce mogą być częścią zdrowej diety. Verywellhealth.com wyjaśnia, na jakie ważne niuanse należy zwrócić uwagę przy wyborze między owocami a suszonymi owocami i jakie są korzyści dla organizmu.
Świeże owoce to najzdrowsza opcja
- Bogactwo składników odżywczych. Ponieważ świeże owoce nie są przetwarzane, zachowują swoje oryginalne składniki odżywcze i enzymy.
- Lepsze nawodnienie. Świeże owoce składają się w 80-90% z wody.
- Mniej kalorii i mniej cukru. Średnia zawartość kalorii w suszonych owocach wynosi 250-300 kcal, podczas gdy w świeżych owocach jest to 30-90 kcal. Ponadto, na przykład, 100 gramów świeżych jabłek zawiera 10 gramów cukru, podczas gdy ta sama ilość suszonych jabłek zawiera 57 gramów.
- Brak dodatków. Świeże owoce nie zawierają dodatku cukru ani konserwantów, w przeciwieństwie do niektórych suszonych owoców.
- Integralność składników odżywczych. Jednocześnie proces odwadniania suszonych owoców może zniszczyć składniki odżywcze, takie jak witamina C.
- Większa sytość, co z kolei może zmniejszyć spożycie kalorii oraz ryzyko otyłości i cukrzycy.
- Wolniejsze trawienie: wysoka zawartość wody w świeżych owocach spowalnia opróżnianie żołądka, sprzyjając lepszemu wchłanianiu składników odżywczych.
Suszone owoce też są zdrowe
- Wysoka zawartość przeciwutleniaczy. Zawierają więcej błonnika i przeciwutleniaczy na 30 g porcji niż świeże owoce ze względu na wyższą zawartość polifenoli (fenoli, flawonoidów, karotenoidów, fitoestrogenów).
- Wyższa jakość odżywcza. Regularni konsumenci suszonych owoców mają tendencję do spożywania diety o wyższej jakości (spożywając więcej owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, owoców morza i innych źródeł roślinnych niż przeciętnie) i otrzymują więcej błonnika i potasu, twierdzą badania.
- Mniejsze ryzyko dla zdrowia. Naukowcy twierdzą, że osoby regularnie spożywające suszone owoce mają niższy wskaźnik masy ciała, obwód talii i skurczowe ciśnienie krwi.
- Zapobieganie cukrzycy. Według niektórych badań, składniki odżywcze takie jak magnez, potas i wapń znajdujące się w suszonych owocach mogą zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i pomagać regulować poziom cukru we krwi.
- Kontrola poziomu cukru we krwi. Badania pokazują, że rozpuszczalny błonnik zawarty w suszonych owocach spowalnia wchłanianie cukru, zapobiegając skokom poziomu glukozy we krwi.
- Wygoda i długi okres przydatności do spożycia, co czyni je łatwą i wygodną przekąską.
Kto powinien unikać suszonych owoców?
Większość ludzi może spożywać suszone owoce z umiarem, ale niektórzy powinni zachować ostrożność lub całkowicie ich unikać.
Należą do nich osoby z cukrzycą (ponieważ suszone owoce zawierają skoncentrowane cukry, które mogą powodować wzrost poziomu cukru we krwi), osoby kontrolujące swoją wagę i osoby wrażliwe na siarczyny (niektóre suszone owoce zawierają siarczyny w celu zachowania koloru i smaku).
