Co jest dobre dla serca: dietetyk wymienia 7 produktów spożywczych, które zawierają więcej potasu niż banany

Zdjęcie: z otwartych źródeł

Potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko udaru mózgu.

Potas jest ważnym elektrolitem, który pomaga organizmowi wykonywać szeroki zakres funkcji. W szczególności bierze udział w regulowaniu równowagi płynów, wspieraniu skurczu mięśni i funkcji nerwów. Prevention pisze o tym.

Zauważono, że dieta bogata w potas pomaga również obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Według amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia zalecana dzienna dawka tego mikroelementu wynosi około 3400 mg dla mężczyzn i 2600 mg dla kobiet. Średni banan dostarcza około 422 mg, czyli około 9% do 12% dziennego zapotrzebowania.

Autorka artykułu, zarejestrowana dietetyczka Lauren Manaker, wymieniła 7 produktów spożywczych, które mają więcej potasu niż banany, według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

1. awokado

100 g tego owocu zawiera około 690 mg potasu, czyli 15-21% dziennej wartości.

Awokado jest pyszne i jest również źródłem składników odżywczych. Jest bogate nie tylko w potas, ale także w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, błonnik i witaminę K, dzięki czemu jest doskonałe dla zdrowia serca i układu trawiennego.

2. bataty

130 g pieczonego słodkiego ziemniaka zawiera 542 mg potasu, czyli 12-16% dziennego zapotrzebowania.

Produkt ten jest również bogatym źródłem beta-karotenu, przeciwutleniacza, który organizm przekształca w witaminę A. Ta ostatnia jest niezbędna dla wzroku i funkcji odpornościowych.

3. szpinak

W 180 g gotowanego szpinaku znajduje się około 558 mg potasu, czyli 12-16% dziennej wartości.

Oprócz potasu, warzywa te są bogate w witaminy K i A, żelazo, magnez – substancje niezbędne dla zdrowia kości i produkcji energii.

4- Arbuz

572 g arbuza zawiera 640 mg potasu, co stanowi około 14-18% dziennej wartości.

Arbuz jest również doskonałym źródłem cytruliny, aminokwasu, który może poprawić wydolność fizyczną, oraz likopenu, silnego przeciwutleniacza związanego ze zmniejszaniem ryzyka stanów zapalnych. Arbuz świetnie nadaje się również do uzupełniania wody w organizmie.

5. Biała fasola

130 g produktu zawiera 600 mg potasu – około 13-17% dziennej wartości.

Fasola jest również niedrogim źródłem białka roślinnego i błonnika. Włączenie tego produktu do diety sprzyja sytości i zdrowiu układu trawiennego.

6. Suszone morele

65 g produktu zawiera 755 mg potasu, co stanowi około 16-22% dziennej wartości.

Usunięcie wody z owoców koncentruje ich składniki odżywcze. Należy tylko pamiętać, że duże ilości suszonych owoców mogą prowadzić do wysokiego poziomu cukru w organizmie.

7. Łosoś

142 g ryby zawiera 624 mg potasu – około 13-18% dziennej wartości.

Oprócz potasu, łosoś jest znany z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla zdrowia mózgu i zmniejszenia stanu zapalnego.

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Przydatne porady i życiowe triki